sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 iunie, 2013

Băncile aflate sub supravegherea BCE, care întâmpină dificultăţi, ar putea fi închise de o agenţie europeană, potrivit unei propuneri, care va stârni controverse, scrie Reuters.

Oficialii europeni încearcă să realizeze o schemă prin care să închidă băncile cu probleme, într-un nou sistem de supervizare condus de BCE.

Prima parte a uniunii bancare va fi realizată anul viitor, când BCE va prelua supervizarea băncilor. Se poartă negocieri pentru construcţia celui de-al doilea pilon – o agenţie pentru a închide băncile, un fond central fiind creat pentru a acoperi costurile.


CE redactează un plan în acest sens, iar comisarii europeni vor discuta prima variantă a acestuia. Oficialii vor să ofere Comisiei şi unei nou-create agenţii puteri pentru a închide băncile acolo unde BCE detectează o problemă şi unde „este tras un semnal de alarmă”.

Ar urma să existe şi un fond sponsorizat de companii private, care să participe la desfiinţarea băncilor, dar nu este clar cine ar acoperi aceste costuri în timpul anilor în care această agenţie este creată.

Comisia va trebui să aibă grijă ca propunerea să fie susţinută de statele membre UE, care trebuie s-o aprobe înainte ca ea să devină lege.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Germania, în special, este îngrijorată de orice schemă care presupune că o agenţie străină va putea să forţeze închiderea uneia dintre băncile sale.


De asemenea, Berlinul se va opune oricărei măsuri care va presupune să plătească o parte a notei dacă o bancă în Spania, de pildă, are probleme.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: