marți

26 martie, 2024

10 mai, 2018

Majoritatea monedelor din Europa Centrală şi de Est se vor aprecia în următoarele 12 luni, în ciuda instabilităţii provocate de aprecierea dolarului pe piaţa globală.

Leul românesc și dinarul sârbesc sunt execpțiile, cele două monede urmând să piardă 0,9%, respectiv 1,3% din valoarea lor față de euro, potrivit unui sondaj realizat de Reuters în rândul a 30 de analişti.

Cu aceeași excepție românească, inflaţia s-a menţinut moderată în pofida creşterii economice solide şi a majorării salariilor.


Sondajul Reuters a fost realizat în perioada 3 – 9 mai, iar rezultatele sale par să nu fi încorporat majorarea dobânzii de referinţă a Băncii Naţionale a României (BNR) şi mesajul privind angajamentului reînnoit al acesteia de contracarare a inflaţiei.

BNR a decis luni, 7 mai, majorarea dobânzii de politică monetară cu 25 de puncte de bază până la 2,50%, ceea ce ar urma să asigure leului o anume stabilitate, potrivit aşteptărilor băncii centrale de la Bucureşti.

În următoarele trei zile, leul s-a apreciat cu peste 0,3%, până la 4,6397 lei / euro.


Europa Centrală şi de Est (ECE) are legături strânse cu zona euro şi este mai puţin vulnerabilă la fluctuaţiile preţurilor mărfurilor comparativ cu alte regiuni emergente, amintește sursa citată.

În această lună, multe din monedele importante din estul Uniunii Europene au atins minimele ultimelor luni faţă de euro, ca efect al majorării dobânzilor în Statele Unite şi al aprecierii dolarului, care au declanşat vânzări de active pe pieţele emergente.

Totuși, estimările mediane rezultate din sondaj arată că, în următorul an calendaristic:

  • coroana cehă se va aprecia an cu 3% faţă de euro, faţă de cotaţia de închidere de miercuri, până la 24,844 coroane / euro;
  • zlotul polonez se va aprecia cu 2,2%, până la 4,17 zloţi / euro, iar
  • forintul maghiar cu 1,3%, până la la 311,36 forinţi / euro.

Coroana cehă, forintul şi zlotul se vor aprecia cu circa 1% chiar până la sfârşitul acestei luni, în vreme ce leul şi dinarul s-ar putea deprecia în continuare, în următoarele săptămâni.

Analiştii se aşteaptă ca zlotul şi coroana să aibă o evoluţie similară, chiar dacă politicile monetare ale celor două ţări sunt divergente.

Banca centrală a Cehiei, care are cea mai sscăzută ţintă de inflaţie din regiune, de 2%, a început să majoreze dobânzile în august anul trecut.

Băncile centrale din Polonia şi Ungaria au semnalat că ar putea menţine dobânzile la minime record timp de mai mulţi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: