Germania plănuiește să voteze până la sfârșitul anului legea de înființare a unui fond care să poată proteja companii-cheie de preluări de către companii chineze și alți investitori străini, au declarat pentru Reuters surse guvernamentale.
Peter Altmaier, ministrul Economiei, a propus înființarea unui astfel de vehicul în februarie, ca parte a unei strategii industriale mai defensive. Trei surse au confirmat pentru Reuters faptul că executivul lucrează în prezent la legislație, fondul urmând să fie operațional la începutul lui 2020.
Strategia este ca acest fond să lucreze împreună cu investitorii privați atunci când au loc procese de achiziții, pentru a evita preluări nedorite. O altă variantă vehiculată ar fi ca statul să cumpere acțiuni pe care să le vândă ulterior unor investitori privați.
”În trecut, Germania a ezitat să își definească interesul național. Acest lucru se schimbă acum”, a precizat un oficial guvernamental, sub protecția anonimatului.
”Vedem acum să nu putem să stăm cu mâinile încrucișate și să lăsăm ca totul să fie decis de jocul liber al forțelor pieței”, a adăugat sursa.
În mod obișnuit un avocat al piețelor libere, mișcarea Germaniei este un răspuns la transformarea Chinei din client în competitor și la amenințările președintelui american Donald Trump legate de impunerea unor sancțiuni și tarife comerciale unilaterale.
De decenii, politicienii germani au urmat principiile ministrului postbelic al Economiei, Ludwig Erhard, care susținea că piețele libere trebuie să decidă cine câștigă și cine pierde, rolul statului fiind acela de a asigura un cadru necesar competiției loiale.
Decizia Germania vine în contextul în care Uniunea Europeană își reconsideră strategia industrială și relația cu China în urma unor investiții consistente ale companiilor chineze de stat în sectoare critice pentru economia continentului.
Preluarea producătorului german de roboți Kuka, în 2016, de către investitori chinezi a fost ”alarma de trezire” a oficialilor de la Berlin. Mișcarea a scos în evidență nevoia ca statul să fie mai activ și mai implicat în astfel de procese, au explicat oficialii citați de Reuters.
Anul trecut, compania chineză State Grid a încercat să cumpere un pachet de acțiuni la operatorul rețelei electrice germane 50Herz. După ce Berlinul nu a reușit să găsească un alt investitor în Europa, banca de stat KfW a intervenit pentru a împiedica investiția chineză.
„În mod ideal, vor fi achiziții cu miză împreună cu investitorii privați”, a declarat oficialul, adăugând că Berlinul nu intenționa să intervină în deciziile zilnice de afaceri. „Nu înseamnă că statul devine antreprenorial”, a adăugat sursa.
Fondul de stat ar putea fi administrat de KfW sau ar putea fi o entitate cu totul nouă, împuternicită să dețină participații la societăți, a afirmat un alt oficial.