Analiză

Mai ceva ca Făt-frumos: Deficitul de cont curent – dublat într-o singură lună, datoria externă sare brusc și mult peste suta de miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele patru luni ale anului curent , un deficit de 2,306 miliarde de euro, adică 0,77%… Mai mult

18.06.2019

Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Reuters / Emmanuel Macron caută în Est capital politic pentru planul său de reformă a Europei

de Vladimir Ionescu 23.8.2017

În timp ce Marea Britanie încearcă să limiteze, prin negocieri, consecinţele dezastruoase ale ieşirii din Uniunea Europeană, preşedintele francez Emmanuel Macron lansează o ofensivă pentru a aprofunda integrarea economică a blocului comunitar, despre care spune că trebuie să îşi apere mai bine cetăţenii, comentează Reuters, referindu-se la vizita de săptămâna aceasta a liderului de la Elysee în România, Bulgaria şi Austria.

Preşedintele francez face săptămâna aceasta un turneu de trei zile în Europa Centrală şi de Est, unde va încerca să obţină susţinere pentru iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi – un subiect sensibil, care a exacerbat diviziunile Est-Vest.

Câteva zile mai târziu, reformele din Zona euro, cooperarea în domeniul apărării şi imigraţia vor ajunge în prim-plan, când Macron îi va primi pe liderii Germaniei, Spaniei şi Italiei pentru discuţii, în încercarea de a consolida rolul Parisului în Europa.

Hexagonul se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil din “dumpingul social” al forţei de muncă ieftine, susţinând că detaşarea de muncitorii slab plătiţi afectează piaţa locală a muncii şi erodează protecţia în acest domeniu în statele cu salarii mai mari.

Deşi muncitorii detaşaţi reprezintă mai puţin de 1% din forţa de muncă din UE – mulţi dintre ei lucrează în sectoarele de transport şi în construcţii – subiectul a accentuat diviziunile dintre Estul sărac şi Vestul bogat.

Macron va vizita România, Bulgaria şi Austria, unde se va întâlni şi cu liderii ceh şi slovac, însă evită Ungaria şi Polonia, pe ale căror guverne de dreapta le-a acuzat că încalcă valorile blocului comunitar.

O sursă de la Elysee a explicat că Macron vizitează ţările care sunt “cel mai strâns ataşate de ancora lor europeană”.

Sursa a respins sugestiile că preşedintele ar încerca să provoace o prăpastie între ţările din Europa Centrală şi Europeană care se opun vehement reformei şi cele care sunt dispuse la compromisuri. “Nu este vorba despre a divide pentru a conduce mai bine”, a insistat oficialul.

Victoria în alegeri a lui Macron a dat un nou impuls axei franco-germane în UE, însă în Polonia şi Ungaria a alimentat temerile privind o Europă că mai multe viteze, ce s-ar putea traduce printr-o influenţă, susţinere financiară şi competitivitate economică reduse.

Liderul de 39 de ani ar putea găsi un aliat în Austria, care se învecinează cu patru ţări est-europene şi unde social-democraţii spun că un aflux de muncitori din est duce la scăderea salariilor.

Directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.

Emmanuel Macron a apreciat că o propunere a Comisiei Europene pentru ca pachetele salariale ale muncitorilor detaşaţi să includă beneficii în concordanţă cu reglementările ţării-gazdă şi ca toate contractele lor să fie limitate la doi ani nu merge suficient de departe.

Pe de altă parte, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia – cunoscute împreună ca Grupul de la Vişegrad – cred că propunerile merg prea departe. Aceste ţări consideră că ar trebui să aibă dreptul să concureze cu preţuri mai mici, pentru a-şi reveni după deceniile de stagnare comunistă.

Estonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, urmează să prezinte o nouă propunere în septembrie.

Polonia îl acuză pe Macron de standarde duble, pentru că a pledat pentru o Europă mai strâns integrată, dar încearcă în acelaşi timp să erodeze competiţia pe piaţa unică. Două surse din Guvernul polonez au dezvăluit că Varşovia a încercat să îl invite pe Macron de asemenea în cadrul turneului. “Dar nu am văzut o prea mare dorinţă”, a spus unul dintre oficiali.

Viceministrul polonez al infrastructurii, Justyna Skrzydlo, a declarat pentru Reuters că Guvernul de la Varşovia este încrezător în “unitatea şi solidaritatea continue ale ţările din Europa Centrală”. ”Noi credem că statele din Europa Centrală subliniază competitivitatea în economia europeană. Suntem absolut convinşi că va continua în viitor”, a insistat ea.

Însă alte ţări au dat semne că sunt deschise la compromis şi la a se alinia la o eventuală propunere nouă din partea UE.

“Sunt foarte interesat în cooperare regională în Grupul de la Vişegrad, dar interesul vital al Slovaciei este în UE”, a declarat premierul slovac Robert Fico.

Dincolo de subiectul muncitorilor detaşaţi, Macron probabil că va fi în ofensivă pentru a obţine susţinere pentru reforme mai ample în cadrul UE, ce includ o cooperare aprofundată în domeniul apărării, armonizare fiscală şi un buget comun pentru Zona euro.

Consilierii săi spun că diplomaţia franceză a neglijat mult timp Europa Centrală.

“Vrea să înceapă în privinţa Europei. Cu cât începe mai repede să construiască aceste relaţii, cu atât mai mult capital politic va acumula pentru a folosi ulterior”, a explicat analistul de la Teneo Intelligence Antonio Barroso.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.8.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Branduri de ţară – Top global: România urcă 20 de locuri în 5 ani pentru frumusețea naturală, cultura și gastronomia sa

Adrian N Ionescu

România a urcat pe locul 42 din cele 75 de țări incluse în FutureBrand Country Index ediția 2019, mai sus cu 20 de poziții față… Mai mult

Stiri

Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro

Razvan Diaconu

Camera Deputaților a adoptat, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotriva și 70 de abțineri, legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial… Mai mult

Europa

Tabloul de bord privind Inovarea: România se distanțează de UE, Estonia devine inovator puternic, Uniunea depășește SUA

Mariana Bechir

Tabloul Inovării în UE 2019 confirmă consolidarea contraperformanțelor României: rămâne statul membru cu cel mai mic scor, cea mai mare scădere față de 2011 și… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Judecătorii Curții Constituționale au demisionat “in corpore”

Iulian Soare

Toți judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat miercuri, anunță un comunicat al acestei instituții de la Chișinău: Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale… Mai mult

Stiri

Renate Weber – noul Avocat al Poporului

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea fostului europarlamentar Renate Weber (foto) în funcția de Avocat al Poporului. Mandatul are o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu în România, săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o pe premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, la București. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul statului vecin. ”Astăzi am… Mai mult

Stiri

CCR declară constituţională legea de repatriere a rezervei de aur

Adrian N Ionescu

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca… Mai mult