La obiect

UE – Green Deal: Până să salveze planeta, lupta cu încălzirea globală va salva mai întâi economia Rusiei

Ambiția Comisiei Ursula von der Leyen de a transforma Europa, până în 2050,  în primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon… Mai mult

15.01.2020

La obiect

România – a doua cea mai mare scădere a producției industriale din UE. Semnele îngrijorătoare şi cauzele

România a înregistrat a doua ce mai mare scădere a producţiei industriale din Uniunea Europeană în noiembrie 2019, faţă de noiembrie 2018, potrivit datelor Oficiului… Mai mult

15.01.2020

Chestiunea

Din nou -7,7% (!) la producția industrială: A 6-a lună consecutivă pe minus

Potrivit datelor comunicate de INS, România a consemnat în noiembrie 2019 o nouă scădere alarmantă a producției industriale lunare la cota negativă record de -7,7%,… Mai mult

15.01.2020

La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

Cronicile

Reuters / Emmanuel Macron caută în Est capital politic pentru planul său de reformă a Europei

de Vladimir Ionescu 23.8.2017

În timp ce Marea Britanie încearcă să limiteze, prin negocieri, consecinţele dezastruoase ale ieşirii din Uniunea Europeană, preşedintele francez Emmanuel Macron lansează o ofensivă pentru a aprofunda integrarea economică a blocului comunitar, despre care spune că trebuie să îşi apere mai bine cetăţenii, comentează Reuters, referindu-se la vizita de săptămâna aceasta a liderului de la Elysee în România, Bulgaria şi Austria.

Preşedintele francez face săptămâna aceasta un turneu de trei zile în Europa Centrală şi de Est, unde va încerca să obţină susţinere pentru iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi – un subiect sensibil, care a exacerbat diviziunile Est-Vest.

Câteva zile mai târziu, reformele din Zona euro, cooperarea în domeniul apărării şi imigraţia vor ajunge în prim-plan, când Macron îi va primi pe liderii Germaniei, Spaniei şi Italiei pentru discuţii, în încercarea de a consolida rolul Parisului în Europa.

Hexagonul se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil din “dumpingul social” al forţei de muncă ieftine, susţinând că detaşarea de muncitorii slab plătiţi afectează piaţa locală a muncii şi erodează protecţia în acest domeniu în statele cu salarii mai mari.

Deşi muncitorii detaşaţi reprezintă mai puţin de 1% din forţa de muncă din UE – mulţi dintre ei lucrează în sectoarele de transport şi în construcţii – subiectul a accentuat diviziunile dintre Estul sărac şi Vestul bogat.

Macron va vizita România, Bulgaria şi Austria, unde se va întâlni şi cu liderii ceh şi slovac, însă evită Ungaria şi Polonia, pe ale căror guverne de dreapta le-a acuzat că încalcă valorile blocului comunitar.

O sursă de la Elysee a explicat că Macron vizitează ţările care sunt “cel mai strâns ataşate de ancora lor europeană”.

Sursa a respins sugestiile că preşedintele ar încerca să provoace o prăpastie între ţările din Europa Centrală şi Europeană care se opun vehement reformei şi cele care sunt dispuse la compromisuri. “Nu este vorba despre a divide pentru a conduce mai bine”, a insistat oficialul.

Victoria în alegeri a lui Macron a dat un nou impuls axei franco-germane în UE, însă în Polonia şi Ungaria a alimentat temerile privind o Europă că mai multe viteze, ce s-ar putea traduce printr-o influenţă, susţinere financiară şi competitivitate economică reduse.

Liderul de 39 de ani ar putea găsi un aliat în Austria, care se învecinează cu patru ţări est-europene şi unde social-democraţii spun că un aflux de muncitori din est duce la scăderea salariilor.

Directiva pentru muncitorii detaşaţi le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.

Emmanuel Macron a apreciat că o propunere a Comisiei Europene pentru ca pachetele salariale ale muncitorilor detaşaţi să includă beneficii în concordanţă cu reglementările ţării-gazdă şi ca toate contractele lor să fie limitate la doi ani nu merge suficient de departe.

Pe de altă parte, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia – cunoscute împreună ca Grupul de la Vişegrad – cred că propunerile merg prea departe. Aceste ţări consideră că ar trebui să aibă dreptul să concureze cu preţuri mai mici, pentru a-şi reveni după deceniile de stagnare comunistă.

Estonia, care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE, urmează să prezinte o nouă propunere în septembrie.

Polonia îl acuză pe Macron de standarde duble, pentru că a pledat pentru o Europă mai strâns integrată, dar încearcă în acelaşi timp să erodeze competiţia pe piaţa unică. Două surse din Guvernul polonez au dezvăluit că Varşovia a încercat să îl invite pe Macron de asemenea în cadrul turneului. “Dar nu am văzut o prea mare dorinţă”, a spus unul dintre oficiali.

Viceministrul polonez al infrastructurii, Justyna Skrzydlo, a declarat pentru Reuters că Guvernul de la Varşovia este încrezător în “unitatea şi solidaritatea continue ale ţările din Europa Centrală”. ”Noi credem că statele din Europa Centrală subliniază competitivitatea în economia europeană. Suntem absolut convinşi că va continua în viitor”, a insistat ea.

Însă alte ţări au dat semne că sunt deschise la compromis şi la a se alinia la o eventuală propunere nouă din partea UE.

“Sunt foarte interesat în cooperare regională în Grupul de la Vişegrad, dar interesul vital al Slovaciei este în UE”, a declarat premierul slovac Robert Fico.

Dincolo de subiectul muncitorilor detaşaţi, Macron probabil că va fi în ofensivă pentru a obţine susţinere pentru reforme mai ample în cadrul UE, ce includ o cooperare aprofundată în domeniul apărării, armonizare fiscală şi un buget comun pentru Zona euro.

Consilierii săi spun că diplomaţia franceză a neglijat mult timp Europa Centrală.

“Vrea să înceapă în privinţa Europei. Cu cât începe mai repede să construiască aceste relaţii, cu atât mai mult capital politic va acumula pentru a folosi ulterior”, a explicat analistul de la Teneo Intelligence Antonio Barroso.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 23.8.2017

Lăsați un comentariu


Stiri

Ministrul Florin Cîțu: S-au cheltuit 44 milioane euro în numele informatizării ANAF, serverele stau de 3 ani pe holuri

Razvan Diaconu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a spus luni seara, la Digi 24, că informatizarea Fiscului nu s-a realizat, dar asta nu înseamnă că nu s-au cheltuit… Mai mult

Stiri

Piaţa ambalajelor din România – 890 milioane euro, mai puţin de 15% sunt biodegradabile

Vladimir Ionescu

Piaţa ambalajelor din România este de aproximativ 890 milioane euro, dar numai 15% sunt realizate din materiale biodegradabile, scrie Agerpres. “Analizată global, piaţa ambalajelor este… Mai mult

Stiri

OMS rectifică evaluarea noului coronavirus: De la amenințare globală “moderată”, la “ridicată”

Iulian Soare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a corectat luni evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China care trece de la “moderată”, cum era calificată până în… Mai mult

Stiri

Noul coronavirus / Protecția Consumatorilor cere ajutorul unor instituții pentru a bloca intrarea pe piață a unor produse din China

Vladimir Ionescu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a solicitat luni sprijinul Direcției de Sănătate Publică Constanţa pentru „împiedicarea punerii pe piaţă, în vederea comercializării, a produselor… Mai mult

Europa

Bruxelles / Summit special pe tema bugetului multianual organizat pe 20 februarie

Iulian Soare

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a invitat pe liderii UE la un summit special pe tema bugetului UE 2021-2027. ”A venit vremea să ajungem la… Mai mult

Stiri

Statistici BNR: Creditul neguvernamental a scăzut în decembrie. Administraţia publică s-a împrumutat mai mult

Adrian N Ionescu

Soldul creditelor acordate Guvernului şi administraţiilor locale a crescut cu 3,3%, în decembrie 2019, faţă de noiembrie, până la mai mult de 116,21 miliarde de… Mai mult

Stiri

Dragoș Tănăsoiu (PNL Sector 5) a fost numit șef al Corpului de control al premierului

Vladimir Ionescu

Daniel Dragoş Tănăsoiu (foto), fost secretar general al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), este noul şef al Corpului de control al prim-ministrului.… Mai mult