duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 decembrie, 2020

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă marţi şi miercuri la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, care se va desfăşura în regim de video-conferinţă, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de COVID-19.

Miniştrii de externe vor participa la trei sesiuni de lucru, una în format aliat, pe 1 decembrie, şi altele două, pe 2 decembrie, cu participarea unor state partenere.

Pe 2 decembrie va avea loc o discuţie legată de China, cu participarea Australiei, Finlandei, Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande, Suediei şi Înaltului Reprezentant al UE, precum şi o sesiune ministerială dedicată securităţii în zona Mării Negre, la care vor participa, alături de miniştrii de externe din statele aliate, omologii din Georgia şi Ucraina.


„Reuniunea este una importantă pentru evaluarea stadiului punerii în aplicare a deciziilor aliate privind adaptarea NATO la evoluţiile de securitate, precum şi pentru stabilirea unor direcţii de acţiune privind răspunsul la provocările strategice curente”, precizează un comunicat al MAE.

Agenda reuniunii va include următoarele teme:

  • procesul de reflecţie strategică privind consolidarea dimensiunii politice a NATO
  • relaţiile cu Rusia
  • relațiile cu China
  • situaţia din Afganistan (și retragerea trupelor SUA)
  • securitatea în zona Mării Negre.
Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Ministrul Bogdan Aurescu va promova, cu acest prilej, principalele obiective ale României în cadrul Alianţei, cu accent pe importanţa eforturilor de asigurare a descurajării şi apărării aliate în regiunea Mării Negre, în contextul deteriorării situaţiei de securitate în această zonă”, arată MAE.

Agenda pe care va insista ministrul Bogdan Aurescu:

  • importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică
  • necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii şi prezenţei aliate în regiune, precum şi întărirea coerenţei Flancului Estic
  • sprijinul pentru continuarea implementării măsurilor de asistenţă ale NATO pentru Georgia şi Ucraina şi pentru avansarea cooperării cu Alianţa

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: