vineri

29 martie, 2024

9 octombrie, 2015

Lagarde1Băncile centrale au foarte puţin spaţiu de eroare, într-o lume caracterizată de mai multe riscuri, printre care o creştere economică scăzută, economii emergente dependente de materiile prime şi o încetinire periculoasă de ritm a Chinei.

Acesta a fost mesajul transmis de oficialii de top din lumea finanţelor, prezenţi la reuniunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) de la Lima, transmite Reuters.

În ciuda celor 7.000 de miliarde de dolari pompaţi în măsuri de ralaxare cantitativă de băncile centrale din statele industrializate, lumea este „blocată” într-un model de creştere mediocru, a arătat şi Christine Lagarde, şefa FMI.


Banca centrală a Japoniei pare pregătită să îşi extindă programul de tipărire de bani, în timp ce statul nipon se îndreaptă către al cincilea an consecutiv de contracţie economică.

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma la rândul său să extindă programul de relaxare cantitativă, în timp ce două bănci centrale majore care se pregăteau să majoreze dobânzile, Rezerva Federală din SUA şi Banca Angliei, au amânat decizia de a scumpi banii.

„Nu este genul de economie în care îţi permiţi să greşeşti”, a spus guvernatorul băncii centrale din Marea Britanie, Mark Carney. Atât Banca Angliei, cât şi Fed-ul spun că sunt pregătite de majorarea dobânzilor, deşi ţintele de inflaţie sunt departe de situaţia actuală.

Pieţele, însă, nu văd probabilă o înăsprire a politicii monetare înainte de anul viitor.


De altfel, FMI a insistat ca cele două bănci centrale să aştepte mai multe semne de revenire a economiei înainte de a lua decizia.

Turbulenţe pe pieţele emergente

Multe dintre pieţele emergente, cândva economii cu cele mai mari creşteri economice şi despre care se spunea că vor contura noua ordine a economiei mondiale, se confruntă cu dificultăţi. Brazilia, cea mai mare economie din America Latină, se confruntă cu o criză politică şi este în recesiune.

Rusia este în conflict cu Ucraina şi Siria şi suferă pe fondul prăbuşirii cotaţiilor internaţionale ale petrolului. De la maxime record de 145 de dolari pe baril în 2008, preţul petrolului a scăzut la sub 50 de dolari pe baril, ceea ce constituie o problemă pentru bugetele statelor exportatoare de ţiţei.

Creşterea economică a Chinei a încetinit, cu toate că Lagarde s-a arătat optimistă în trecut, spunând că situaţia poate fi ţinută sub control.

Cu toate că tiparniţele de bani au pus capăt pierderilor din sectorul financiar, acestea nu au reuşit să stimuleze creditarea globală.

Balanţele de cont curent s-au lărgit în ţările emergente, iar creditarea este excesivă. FMI estimează că firmele din statele emergente sunt supraîndatorate cu circa 3.000 de miliarde de dolari. Prin urmare, acestea sunt extrem de sensibile în faţa unui eventual ciclu de majorare a dobânzilor, dar şi în faţa ieşirilor de capital pe care l-ar genera acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: