vineri

19 aprilie, 2024

15 iulie, 2014

SUA şi Ucraina fac presiuni asupra liderilor UE, care se reunesc miercuri la Bruxelles, să impună noi sancţiuni Rusiei. Departamentul de Stat a publicat luni o evaluare a acţiunilor Rusiei în Ucraina, iar diplomaţii ucraineni în capitala Uniunii au agumentat în faţa presei în sprijinul unei astfel de decizii.

Documentul Departamentului de Stat arată că, „deşi Rusia spune că vrea pacea, acţiune sale nu se potrivesc retoricii”.

„Nu avem nicio dovadă că sprijnul rusiei pentru separatişti ar fi încetat. De fapt, evaluăm că Rusia continuă să le furnizeze armament greu, echipamente militare şi finanţare şi l permite în continuare militanţilor să intre liberi în Ucraina”, se arată în documentul citat.


Partea americană precizează că Rusia continuă să nege această situaţie, „la fel cum a negat că forţele sale au fost implicate în Crimeea – până după anexare”. Moscova refuză să le ceară separatiştilor să predea armele şi continuă să desfăşoare trupe la graniţă.

Administraţia americană evaluează faptul că „cel puţin două duzini de vehicule blindate şi piese de artilerie şi cam tot atâtea camioane militare” au fost trimise din Rusia în Ucraina în ultima săptămână. În plus, a permis oficialilor autointitulatei Regiuni Separatiste a Doneţklui să îşi stabilească în Moscova un birou de recrutare, unde solicită „voluntari cu experienţă în operarea armamentuliui greu”.

SUA, pregătite să impună sancţiuni dure din acestă săptămână

În aceste condiţii, ambasadorii statelor UE la Washington au fost invitaţi luni la Casa Albă pentru o discuţie privind adoptarea unor măsri mai dure împotriva Rusiei, infrmează şi Bloomberg, citând trei surse participante la întâlnire.

Administraţia Obama este pregătită să acţioneze unilateral dacă liderii statelor UE nu vor impune sancţiuni care riscă să afecteze atât economia statelor lor, cât şi economia rusă, susţin oficiali americani citaţi de Bloomberg.


SUA au întocmit deja planul de sancţiuni care ar afecta economia rusă şi ele vizează instituţii financiare şi sectorul apărării. Iar ele ar putea fi impuse chiar din această săptămână, însă Barack Obama aşteaptă finalul întâlnirii de miercuri de la Bruxelles.

Cei doi reprezentanţi ai preşedintelui american care au avut întrevederea cu ambasadorii UE, adjuncţii consilierului pentru securitate naţională, Antony Blinken şi Caroline Atkinson, le-ai spus diplomaţilor europeni că SUA se asteaptă ca UE să facă mai mult decât să adauge nişte nume pe o listă neagră şi să fie sancţiuni care să afecteze economia rusă.

Cei doi au sugerat sistarea livrărilor de armament Rusiei, măsură care ar afecta contractul de 1,2 miliarde de euro al Franţei prin care va livra două nave Mistral Rusiei.

Este şi o sugestie a Ucrainei. Ambasadorul ucrainean la UE, Konstantin Yeliseyev, a dat prezentat, potrivit presei de la Bruxelles, un document prin care arăta că acest contract al Franţei încaclă Codul UE privind exporturile de arme, adoptat în 2008.

Potrivit acestuia, vânzările de armament nu ar trebui să aibă loc dacă armele ar putea fi folosite pentru revendicări teritoriale. Ar submina securitatea statelor UE şi a aliaţilor lor sau dacă cel care le achiziţionează a încălcat dreptul internaţional.

„Cu navele Mistral şi tehnologia aferentă, Rusia va shimba drastic echilibrul de putere din Marea Neagră, unde sunt riverane mai multe ţări din UE şi NATO şi parteneri ai UE”, a arătat ambasadorul, citat de EUobserver.

Sancţiuni europene, mai puţin probabile

Anumiţi oficiali americani citaţi de Bloomberg afirmă că sunt rezervaţi în ceea ce priveşte impunerea unor sancţiuni de către UE, în urma reuniunii de miercuri. Italia, Austria, Slovacia, Franţa şi Grecia s-au pronunţat împotriva acestora.

Barack Obama a avut, în ultimele zile, mai multe conversaţii cu liderii Marii Britanii, Franţei şi Germaniei şi le-a reiterat condiţiile în care Rusia a putea evita sancţiunile:

  • Stoparea livrărilor de arme separatiştilor şi de forţe paramilitare
  • Sprijin pentru punerea în practică a acordului de încetare a focului semnat de autorităţile ucrainene ş separatişti
  • Eliberarea a mai mult de 150 de ostatici aflaţi acum în mâinile separatiştilor

Potrivit unei surse diplomatice citate de EUobserver, instituţiile diplomatice ar fi întocmi deja plnul de sancţiuni care includ „opţiuni uşoare, medii şi grele” împotriva sectoarelor high-tech, bancar şi energetic din Rusia. În plus, ar include şi sistarea livrărilor de arme, dar ar fi o decizie selectivă, doar asupra anumitor contracte, şi nu ar afecta livrarea Franţei.

Sancţiunile americane

O altă sugestie ar fi blocarea anumitor entităţi ruse pe pieţele financiare. O măsură pe care SUA sunt pregătite să o aplice, susţin oficiali americani citaţi de Bloomberg.

Este o acţiune pe care şi-o propun şi SUA: de a interzice insituţiilor financiare americane să cumpere sau să vândă active ale băncilor ruse asociate cu cei din cerul apropiat preşedintelui Putin sau celor care au fost implicaţi în decizia de invadare a Ucrainei.

În plus, SUA ar stopa vânzările de tehnologie cu dublă utilizare, precum piese de schimb pentru elicoptere, maşinării şi echipamente de forare care ar putea avea şi întrebuinţări militare. Însă măsura nu ar avea impact dacă UE nu ar decide acelaşi lucru, iar Rusia ar putea cumpăra aceleaşi prodse de la companii europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: