vineri

17 mai, 2024

4 octombrie, 2023

Femeilor li se permite să voteze pentru prima dată la o reuniune a episcopilor, care a început miercuri la Roma, în timp ce Vaticanul încearcă să abordeze unele dintre cele mai spinoase probleme ale bisericii într-o agendă care i-a tulburat pe mulți conservatori.

Într-o mișcare fără precedent, scrie The Guardian, Papa Francisc a aprobat modificări ale normelor care guvernează Sinodul Episcopilor, deschizând calea pentru ca femeile să dețină 54 din cele 365 de voturi în timp ce biserica își trasează calea pentru viitor.

Sinodul, care se desfășoară timp de trei săptămâni, cu ușile închise, adună sute de delegați chemați să aprofundeze problemele fierbinți cu care se confruntă biserica. În loc să se concentreze pe un singur subiect, așa cum se întâmplă de obicei, agenda acestui sinod va aborda problema generală a modului în care biserica catolică poate fi mai incluzivă.


Discuțiile se vor încheia cu un vot asupra unor propuneri specifice, care ulterior vor fi înaintate Papei pentru a fi luate în considerare în următorii ani.

O agendă care zguduie facțiunile conservatoare

Femeile sunt vitale pentru o mare parte din munca bisericii, de la predarea în școlile catolice până la personalul spitalelor catolice, însă biserica continuă să le interzică să devină preoți sau să acceseze cele mai înalte trepte de putere.

Papa Francisc a luat măsuri incipiente pentru a rezolva acest dezechilibru, numind mai multe femei în funcții de rang înalt din Vatican.

În ultimele săptămâni, o mână de progresiști din biserică și-au exprimat speranța că sinodul ar putea fi esențial în a deschide calea pentru ca femeile să devină în cele din urmă preoți. Agenda sinodului, care solicită pași concreți pentru promovarea femeilor în roluri de luare a deciziilor și „incluziunea radicală” a catolicilor LGBTQ+ și a altora care au fost marginalizați de biserică, a zguduit facțiunile conservatoare.


Răspunzând unui grup de cardinali care i-au cerut claritate în chestiunea cuplurilor gay, Papa Francisc a spus că orice cerere de binecuvântare ar trebui tratată cu „caritate pastorală”. „Nu putem fi judecători care doar neagă, resping și exclud”, a spus el.

Papa a adăugat, totuși, că Biserica încă consideră relațiile între persoane de același sex „obiectiv păcătoase” și nu recunoaște căsătoria între persoane de același sex.

În Biserica Catolică, o binecuvântare este o rugăciune care cere lui Dumnezeu să privească cu bine persoana sau oamenii care sunt binecuvântați.

Episcopii din mai multe țări, inclusiv Belgia și Germania, au început să permită preoților să binecuvânteze cuplurile de același sex, dar poziția autorităților Bisericii a rămas neclară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: