Reţeaua Universităţilor celor Trei Mări (3SeasUniversitiesNetwork – 3SUN), la care participă 13 instituţii de învăţământ superior şi cercetare prestigioase din Europa Centrală şi de Est, printre care și Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a fost constituită, marți, la Lublin, în Polonia.
Axată pe cooperarea în domenii de interes comun, precum consolidarea rezilienţei sociale, economice, politice şi culturale a statelor şi societăţilor din regiune în contextul multiplicării şi amplificării ameninţărilor hibride, 3SUN reprezintă principala structură academică prin care este concretizată Iniţiativa celor Trei Mări (https://3seas.eu/), un mecanism de cooperare avansată în cadrul Uniunii Europene, conceput de şefii de state şi de guverne din regiunea lărgită care uneşte Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Adriatică, se arată într-un comunicat transmis de UBB.
„Aşa cum spuneam când am iniţiat construirea Bazei Academice UBB de la Neptun, UBB nu poate să nu fie ancorată în proiectul european al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), mai ales în domeniile strategice legate de digitalizare şi energie (dar şi multe altele). Mă bucur că efortul nostru academic va fi unul coordonat cu cel al altor universităţi din această arie, reunite de acum în Reţeaua Universităţilor celor Trei Mări (3SUN). Invit şi alte universităţi din România să se alăture acestei noi iniţiative”, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, citat în comunicat.
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 442 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu aproximativ 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).
De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şapte ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor, arată sursa citată.
De mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii (din cele aproximativ 30.000 existente).
Proiecte de cercetare și inițiative științifice comune
Acordul a fost semnat de ministrul Educației și Științei, Przemysław Czarnek, rectorul Universității Catolice Ioan Paul al II-lea din Lublin, Pr. Prof. Mirosław Kalinowski, și reprezentanții a 12 universități din Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria, țări care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări.
„Dacă Inițiativa celor Trei Mări a fost creată pentru a dezvolta țările noastre, care au multe puncte comune în ceea ce privește infrastructura, economie, finanțe și fiecare aspect, ea nu poate fi dezvoltată pe termen lung și eficient fără o bază științifică”, a spus ministrul Czarnek, înainte de semnarea acordului.
„Dacă dorim să ne dezvoltăm în mod eficient țările, națiunile noastre și să ajungem din urmă cu Europa de Vest în ceea ce privește infrastructura și economia, pentru că mai avem ceva de recuperat, o putem face doar utilizând marea bogăție și potențialul științei, de care universitățile noastre dispun în aceste douăsprezece țări europene”, a adăugat Czarnek.
Ministrul a declarat că rețeaua va avea ca scop realizarea de cercetări și inițiative științifice comune, precum și stabilirea de legături directe între știință, economie, viața socială, aspecte umaniste și religioase.
****