luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2022

Primarul general al Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat, joi, că au fost desemnați cîștigătorii licitației pentru modernizarea a 210 kilometri din rețeaua termică a Capitalei, lucrările urmând să înceapă abia în primăvara anului viitor.

“Este vorba de o lucrare care, conform atribuirii, are o valoare de 260 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro sunt bani europeni”, a anunțat Nicușor Dan.

Pentru restul sumei, Primăria Capitalei intenţionează să contracteze un împrumut.


“Sunt contracte de proiectare și execuție. Termenul de finalizare este de 4 ani. Imediat ce vom semna va începe proiectarea și lucrările vor începe în primăvara anului viitor”, a explicat Nicușor Dan.

Cei 210 km sunt împărțiți în 5 tronsoane, fiecare de circa 40 km, constructorii desemnaí fiind asocieri de companii românești.

Cine va reabilita rețeaua de termoficare

Cele cinci contracte de proiectare şi execuţie au fost câştigate de către următoarele firme:

  • Magistrala II Sud: Asocierea Elsaco Electronic SRL – SC Sicor SRL – SC Energomontaj SA, având subcontractanţi pe ADREM Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL – valoare 300.187.509 lei;
  • Magistrala II-III Grozăveşti: Asocierea Elsaco Electronic SRL – SC Sicor SRL – SC Energomontaj SA, având subcontractanţi pe ADREM Engineering SRL şi RDC General Contractor SRL – valoare 168.150.000 lei;
  • Magistrala V Grozăveşti: Asocierea Construcţii Erbaşu SA – Consix Construcţii SRL, având subcontractanţi Erbaşu Edil Construct SA, Erbaşu Total Construct SA şi Elsaco Electronic SRL – valoare de 257.313.061 lei;
  • Magistrala Progresu – Berceni: Asocierea Construcţii Erbaşu SA – Consix Construcţii SRL, având subcontractanţi Erbaşu Edil Construct SA, Erbaşu Total Construct SA şi Elsaco Electronic SRL – valoare de 315.951.133 lei; Magistrala II Sud, II-III Grozăveşti, V Grozăveşti, Progresu – Berceni, II Vest, I-II-III Vest: Asocierea Energomontaj – SC Elsaco Electronic SRL – Sicor SRL – IPCT Instalaţii SRL, având subcontractant pe RDS General Contractor SRL – valoare 268.600.000 lei.

În ritmul actual rețeaua totală va fi modernizată abia după 2030

Deși la începutul mandatului, Nicușor Dan promitea că în primii trei ani de mandat va schimba 300 de kilometri din rețeaua principală de termoficare a Capitalei, realitatea arată cu totul altfel. Anul trecut au fost reabilitați abia 30 de kilometri din rețeaua principală și 45 km din cea secundară, iar în acest an, conform analizelor Hotnews.ro, în varianta optimistă ar putea fi reabilitați alți 30 de kilometri.


În București, doar 10-12% din rețeaua principală de termoficare este modernizată, iar pierderile sunt colosale – undeva la 2.200.000 l/h în 2020.

Potrivit informațiilor făcute publice de compania Termoenergetica, în cei 4 ani de mandat ai Gabrielei Firea s-au modernizat peste 200 de km de rețea de termoficare, din care doar puțin peste 30 km de rețea primară.

Un raport aprobat de Consiliul General al Municipiului București în 2018 arată starea extrem de proastă în care se află sistemul centralizat de termoficare la vremea respectivă, iar de atunci lucrurile s-au înrăutățit.

Pentru modernizarea întregii rețele de distribuție și transport este nevoie de 1,4 miliarde de euro desfășurate pe o perioadă de 20 de ani, mai preciza raportul.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: