3 luni de la debutul campaniilor de vaccinare: Țintele ratate de UE pe Trimestrul I

La trei luni de la debutul campaniilor de vaccinare împotriva coronavirus, doar cinci, respectiv 4, state membre au îndeplinit obiectivele de etapă al Comisiei Europene:… Mai mult›
06.04.2021
Cartea de identitate electronică și cip-ul ei: tipul de semnătură stocat și la ce folosește

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise în septembrie 2021 și vor conține microcip-uri pe care pot fi stocate concomitent două tipuri de semnătură… Mai mult›
06.04.2021
Viciile generează peste 6% din bugetul României – cam cât cheltuielile de Apărare

Peste 17 miliarde de lei s-au colectat la buget anul trecut din așa-numitele ”taxe de viciu”, respectiv accizele la tutun, băuturi alcoolice și taxele pe… Mai mult›
05.04.2021
Pierdere de competitivitate față de Ungaria și Polonia: Rata de schimb reală efectivă – indicator critic pentru România

România și-a îmbunătățit pe parcursul ultimilor ani la nivel regional competitivitatea față de Cehia și Bulgaria, dar a pierdut teren în raport cu Croația, Polonia… Mai mult›
04.04.2021
Încep lucrările pe cinci segmente ale rețelei de termoficare din București – credite de 300 de milioane de lei
de Vladimir Ionescu , 9.2.2021
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marţi, că vor începe lucrările pe cinci segmente ale reţelei de termoficare, totalizând 53 de kilometri, iar finanţarea se va face din credite.
„Valoarea totală a lucrărilor pe cele cinci segmente (…) este de 300 de milioane de lei, care sunt prevăzuţi a fi finanţaţi din bugetul local. Aceşti bani nu există în momentul de faţă. Urmează să avem bugetul naţional şi apoi bugetul local şi modalitatea prin care noi vrem să ieşim din acest blocaj financiar în care Primăria Capitalei e de doi ani este să punem datoriile în bugetul din 2021 şi tot ce înseamnă investiţie nouă, inclusiv aceasta, să fie finanţată din credite. Pentru aceasta, avem nevoie ca Guvernul să ne extindă limita de creditare”, a declarat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă.
Mii de bucureșteni au rămas în această iarnă fără apă și căldură din cauza avariilor la rețeaua de termoficare a Capitalei.
Toate cartierele Capitalei, au fost alimentate la începutul iernii cu energie termică sub parametrii normali, o decizie luată de administrația locală pentru ca rețeau să nu cedeze simultan în mai multe locuri, mai ale pe rețeaua principală de alimentare cu apă caldă și căldură.
Planurile primarului Nicușor Dan pentru asigurarea agentului termic în Capitală:
Centralele Progresul și Grozăvești, dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să aduci agentul termic de la una dintre centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil.
Sunt câteva zone esențiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, pentru care avem finanțare europeană de 300 de milioane de euro.
Pentru că nu poți să oprești serviciul de termoficare, trebuie să respecți un calendar.
Pe lângă banii europeni, avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, și ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârșitul lui decembrie.
Avem intenția de a prelua ELCEN, de a fuziona aceste două companii (cu Termoenergetica – n.red.) și astfel să avem un unic responsabil pentru tot ce înseamnă sistem de termoficare – producție și distribuție.
Vrem ca 5 tronsoane să fie gata anul acesta, pentru ca să putem să începem din primăvara anului viitor tronsoanele pentru care vor fi folosiți bani europeni (…)
Lucrările din acest an reprezintă 5% din rețeaua de termoficare de 1.000 de km.
Pe fonduri europene este prevăzută reabilitarea a 210 km, 21% din rețea. (…)
Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan, să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni.
Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ.