marți

23 aprilie, 2024

7 octombrie, 2013

Resursele de energie primară au scăzut cu 12,2%, în primele opt luni ale anului curent, comparativ cu același interval din 2012, iar cele de energie electrică au scăzut, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, cu 7,0%, potrivit datelor provizorii prezentate de Institutul Național de Statistică (INS).

Principalele resurse de energie primară, în primele 8 luni din anul 2013, au totalizat 20.043,8 mii tone echivalent petrol (tep – tone petrol echivalent), în scădere cu 2.797,6 mii tep faţă de aceeași perioadă a anului 2012.

(CLICK PE TABEL PENTRU MĂRIRE)

Producţia internă a însumat 14.086,6 mii tep, în scădere cu 7,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar importul a fost de 5.957,2 mii tep, în scădere cu 22,2%.

Resursele de energie electrică


Resursele de energie electrică au fost de 38.140,2 milioane KWh, în primele opt luni ale lui 2013, în scădere cu 2.869,6 milioane KWh (-,0%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2012.

Scăderea resursei de energie electrică s-a datorat în principal scăderii producţiei, cu 2.274,7 milioane KWh (-5,7%).

Producţia din termocentrale a fost de 16.306,4 milioane Kwh, în scădere cu 5.456,4 milioane KWh (-25,1%).

Producţia din hidrocentrale a fost de 10.872,8 milioane Kwh, în creştere cu 1.593,5 milioane kWh (+17,2%)


Producția din centralele nuclearelectrice a fost de 7.684,6 milioane Kwh, în creştere cu 251,0 milioane kWh, (+3,4%).

Producţia din centralele electrice eoliene, în perioada 1.I.-31.VIII.2013, a fost de 2.904,3 milioane KWh, în creştere cu 1.337,2 milioane Kwh, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

(CLICK AICI PENTRU MĂRIREA IMAGINII)

NOTĂ:

1. Sursa datelor pentru producţie o constituie Cercetarea statistică lunară privind indicatorii pe termen scurt în industrie (IND TS) şi Cercetarea statistică lunară privind producţia de energie electrică şi termică (IND E), în conformitate cu Regulamentul Consiliului European nr. 1165/1998, Regulamentul Consiliului şi Parlamentului European nr. 1158/2005 şi Regulamentul Comisiei Europene nr. 1503/2006 cu privire la statisticile pe termen scurt.

Balanţa energiei electrice se întocmeşte pe baza datelor de producţie şi consum în economie, precum şi a celor furnizate de C.N. TRANSELECTRICA S.A. şi de societăţi comerciale distribuitoare de energie electrică privind consumul de energie electrică pentru iluminatul public, consumul populaţiei şi consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii.

2. Cercetarea statistică IND TS este de tip selectiv. Tipul de sondaj utilizat şi procedeul de extragere a eşantionului este cel al sondajului stratificat cu selecţie aleatoare simplă fără revenire în cadrul fiecărui strat, în care variabilele de stratificare sunt reprezentate de: activitatea economică şi clasa de mărime a întreprinderii în funcţie de numărul de salariaţi. Datorită necesităţilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activităţi omogene cât şi la nivel de întreprindere de la o perioadă la alta, categoria operatorilor economici cu potenţial economic ridicat (50 de salariaţi şi peste), se cercetează exhaustiv. Baza de selecţie a eşantionului asigură o reprezentativitate calculată după cifra de afaceri de 99% din mulţimea totală a unităţilor active pentru activităţile de extracţie şi preparare a cărbunelui şi de extracţie a hidrocarburilor şi servicii anexe şi de peste 99% pentru activităţile de prelucrare a ţiţeiului, cocsificare a cărbunelui şi tratare a combustibililor nucleari şi de producţie a energiei electrice. Datele se colectează de lacirca 150 operatori economici care realizează producţie de energie primară şi transformată.

Eroarea maxim admisă a estimaţiilor este de ± 3%.

Cercetarea statistică IND E este de tip exhaustiv.

3. Datele privind comerţul internaţional cu bunuri sunt obţinute astfel:

– pentru comerţul extracomunitar de la Autoritatea Naţională a Vămilor (A.N.V.), care realizează colectarea şi prelucrarea declaraţiilor vamale de export şi import (Sistemul Statistic Extrastat);

– pentru comerţul intracomunitar, prin intermediul declaraţiilor statistice Intrastat colectate de I.N.S. de la operatorii economici care au realizat schimburi intracomunitare de bunuri (conform Legii Nr. 422/2006) şi pe baza declaraţiilor vamale aferente schimburilor comerciale intracomunitare furnizate de A.N.V. (Sistemul Statistic Intrastat)

– pentru energie electrica si gaz natural, datele cantitative sunt furnizate de operatorii de retea (CN Transelectrica SA si SNTGN Transgaz SA).

In cadrul importului si exportului, nu sunt cuprinse cantităţile fizice de energie electrică care tranzitează teritoriul naţional.

Datele aferente anului 2012 pentru poziţia „Energie Electrică”, au fost revizuite prin cuprinderea tranzacţiilor de export/import realizate pe teritoriul României de operatorii economici inregistraţi fiscal în alt Stat Membru UE in concordanta cu inregistrarile CN Transelectrica SA.

4. Datele pentru perioada curentă sunt provizorii şi pot fi revizuite ulterior pe baza rectificărilor ce se efectuează retroactiv de către operatorii economici din eşantion.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: