20 septembrie, 2022

Liderii ”republicilor” separatiste pro-ruse autoproclamate la Doneţk şi Lugansk anunţă că îşi unesc eforturile şi cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia cât mai rapid. Și liderul regiunii Herson, aproape eliberată de Ucraina, cere același lucru.

Liderul ”republicii” de la Doneţk, Denis Puşilin (foto), şi-a îndemnat luni omologul din Lugansk (Leonid Pasecinik), într-un apel telefomic, la o acţiune comună pentru organizarea unui referendum de anexare la Rusia.

”Cred că este necesar să pregătim anumite lucruri împreună, că anumite acţiuni ale noastre trebuie să fie sincronizate. Propun să ne unim eforturile pentru a începe să rezolvăm problemele de pregătire ale unui referendum”, declară el într-o înregistrare video regizată.

Donețk a stabilit și data ”referendumului”


Data de 4 noiembrie ar fi fost stabilită de către Doneţk, potrivit unui corespondent la Moscova al mai multor publicaţii franceze, Paul Gogo, citat de Le Figaro.

Este vorba despre o dată simbolică, deoarece este Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei, care comemorează o revoltă populară din secolul al XVII-lea, când au fost expulzate forţe poloneze din Moscova.

Rușii din regiunea Herson, aproape eliberată de Ucraina, vor referendum

Regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lui septembrie de către armata ucraneană, a participat la acest apel.

Administraţia rusă de ocupaţie din Herson anunţa la 5 septembrie că suspendă pregătirile unui referendum de anexare la Rusia, din cauza contra-ofensivei ucrainene.

Armata ucraineană intră și în Lugansk


Armata ucraineană a anunţat luni că a recucerit un sat situat la doar câţiva kilometri de oraşul Lîsîceansk, un fief ucrainean în regiunea Lugansk, cucerit de ruşi, sângeros, în iulie.

”Se vor da lupte pentru fiecare centimetru (de pământ)”, avertizează într-o postare pe Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, însărcinat cu misiuni de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Inamicul îşi pregăteşte apărarea. Nu ne vom mulţumi, aşadar, doar să intrăm”, subliniază el.

Rusia ar obține o pseudo justificare a invaziei

Regiunile separatiste proruse ucrainene Doneţk şi Lugansk – obiectivele principale ale ”operaţiunii militare speciale” în Ucraina a lui Vladimir Putin – nu se află în întregime sub controlul armatei ruse.

Rezultatul unor referendumuri în aceste provincii ar fi indecis, în cazul în care ar fi organizate în mod democratic – un lucru extrem de improbabil.

Vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse Dmitri Medvedev şi-a exprimat marţi, într-o postare pe Telegram, susţinerea acestor referendumuri, pe care le consideră ”esenţiale”.

Însă aceste referendumuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia estului Ucrainei şi să spună comunităţii internaţionale că locuitorii acestor regiuni au votat în favoarea anexării.

Ele le-ar oferi totodată ”republicilor” separatiste ucrainene o protecţie specială din partea Moscovei. Dmitri Medvedev a confirmat un astfel de scenariu.

”Încălcarea teritoriului Rusiei este o crimă care ne permite să ne folosim toate forţele de legitimă apărare”, evertizează  pe Telegram fostul preşedinte rus.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: