fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Articol recomandat de UiPath Romania

Pasul decisiv: de la digitalizare, la automatizarea proceselor de lucru și a serviciilor publice. Capitol nou în Planul Național de Relansare și Reziliență

Planul Național de Relansare și Reziliență necesar României pentru accesarea de fonduri externe în următorii ani conține un capitol special dedicat proiectelor de transformare/tranziție digitală… Mai mult

14.09.2020

Europa

Bugetul multianual al UE – stadiul negocierilor: Parlamentul cere 110 miliarde în plus, Consiliul cere detalii despre noile taxe, rebate-urile se plătesc cu granturi

Negociatorii europeni se grăbesc să stabilească ultimele detalii legate de următorul Cadru Fianciar Multianual, cu obiectivul ca primii bani ai noului buget multianual să fie… Mai mult

13.09.2020

La obiect

T2 2020 – puterea de cumpărare a pensiilor majorată cu 13,4% față de același trimestru al anului trecut

În al doilea trimestru din 2020, pensia medie lunară a fost de 1.436 lei, cu 13 lei peste valoare consemnată în trimestrul precedent (+0,9%). Ajustată… Mai mult

13.09.2020

Chestiunea

Megaplanul de dezvoltare a infrastructurii – megaafacere pentru vecini: România trebuie să importe 1,8 milioane de tone de bitum

Marele plan de relansare a României pentru următorul deceniu pune în centru investițiilor infrastructura de transport, cu o alocare de 60% din suma totală. Pe… Mai mult

13.09.2020

Republica Moldova – punte energetică cu UE: Întâlnire Manuel Barroso, Victor Ponta, Iurie Leancă la Bruxelles

de Iulian Soare 15.11.2013

Interconectările strategice din domeniul energiei în cadrul Parteneriatului Estic au reprezentat principalul subiect al întâlnirii trilaterale de vineri, 15 noiembrie, dintre preşedintele Comisiei Europene – Jose Manuel Barroso, premierul Republicii Moldova – Iurie Leancă şi prim-ministrul României – Victor Ponta.

Întâlnirea a avut loc cu două săptămâni înaintea summitului de la Vilnius, de pe 28-29 noiembrie, prin care UE intenţionează să consolideze cooperarea bilaterală şi multilaterală cu şase parteneri din Europa de Est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Cei trei au discutat, printre altele, despre două mari proiecte prioritare în domeniul interconectării energetice: 

  • gazoductul Iaşi-Ungheni, aflat în construcţie şi care “reprezintă prima interconectare directă a Republicii Moldova la piaţa gazului din UE”
  • şi poriectul din domniul energiei electrice – staţia de comutare din cadrul reţelei Vulcăneşti-Isaccea, care va asigura cu importurile din România aproape jumătate din consumul anual de electricitate al Moldovei

Declaraţia de presă integrală a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, după întâlnirea avută cu prim-ministrul României, Victor Ponta, şi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă:

Ne face o deosebită plăcere să le urăm bun venit astăzi la Comisia Europeană prim-miniştrilor României şi Republicii Moldova, d-nii Victor Ponta şi Iurie Leancă.

Motivul întâlnirii noastre este extinderea cooperării şi interconectării, atât politice, cât şi în termeni de infrastructură, dintre statele membre ale Uniunii Europene şi vecinii şi partenerii noştri apropiaşi din est.

Vreau să menţionez, aşa cum am făcut-o şi în întâlnirea noastră, că ea reprezintă în opinia mea o importantă premieră. Este pentru prima oară – din câte îmi aduc eu aminte – când organizăm o întâlnire la care participă Comisia, guvernul unuia dintre statele membre şi guvernul unui stat partener şi prieten apropiat, stat care ne aşteptăm să fie asociat din punct de vedere politic ş integrat din punct de vedere economic Uniunii Europene.

Este o premieră şi aş vrea cu această ocazie să adresez mulţumiri în mod special României şi dvs. personal, domnule prim-ministru Ponta. Consider că importantul dumneavoastră sprijin, nu doar pentru calea europeană pe care se înscrie Moldova, ci şi pentru Parteneriatul Estic, este de apreciat. El dovedeşte că România nu doar beneficiază de pe urma integrării europene, ci aduce şi o contribuţie deosebit de importantă proiectelor şi valorilor noastre europene comune. Vă mulţumesc pentru acest lucru.

Vă mulţumesc şi dumneavoastră, d-le prim-ministru Leancă, pentru puternicul angajament în favoarea Europei. şi, în opinia mea, calitatea discuţiilor noastre de astăzi este încă o confirmare a identităţii noastre de păreri pe tema valorilor şi a căii europene alese de ţara dumneavoastră.

Obiectivele politicilor noastre nu se opresc la graniţele noastre. Acesta este şi cazul interconectărilor strategice din domeniul energiei, tema principală a întâlnirii noastre, la care a participat şi comisarul Oettinger.

Securitatea energetică şi diversificarea surselor de energie sunt de importanţă maximă, pentru Uniunea Europeană şi pentru vecinii noştri. Fiecare cetăţean european ar trebui să aibă acces sigur şi necostisitor la sursele de energie. Nici o naţiune europeană nu ar trebui să fie izolată din punct de vedere energetic de reţelele europene. Iar Republica Moldova, ca membru al comunităţii energetice, ar trebui să fie liberă să aleagă a avea aceleaşi drepturi de acces la piaţa internă din domeniul energiei, dacă doreşte acest lucru.

Acesta e un principiu general care trebuie subliniat înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de peste 2 săptămâni. Noi sprijinim şi conlucrăm în mod profund cu vecinii şi prietenii noştri şi considerăm că alegerile lor, libere şi democratice, trebuie să fie respectate.

Astăzi, am realizat progrese semnificative în identificarea unei liste de proiecte comune prioritare în domeniul interconectării energetice, precum şi a modalităţilor în care am putea să le transformăm în realitate la faţa locului.

De asemenea, am luat şi o serie de decizii concrete. şi am identificat două principale priorităţi pe termen scurt:

În primul rând, proiectele din domeniul gazului natural care vor permite transportul acestuia din România şi până la Chişinău.

Interconectarea din domeniu de la Iaşi-Ungheni este deja în lucru. Acest proiect reprezintă prima interconectare directă a Republicii Moldova la piaţa gazului din UE, precum şi prima etapă dintr-un proiect mai larg de a conecta Chişinăul la această piaţă. Acest proiect este benefic atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri.

Această dezvoltare a infrastructurii trebuie să meargă mână în mână cu introducerea reformelor de piaţă şi a măsurilor de reglementare necesare în Moldova. Ea va permite companiilor să cumpere gaz din diferite surse şi să îl transporte pe diferite rute. Punerea ei în practică cu succes va fi considerată ca element de referinţă pentru viitoarele proiecte de infrastructură.

În al doilea rând, am identificat cel mai important proiect în domeniul energiei electrice, staţia de comutare din cadrul reţelei Vulcăneşti-Isaccea, ce va permite creşterea importurilor de energie electrică din România până la un volum de aproape jumătate din consumul anual de electricitate al Republicii Moldova.

Ambele proiecte pot îmbunătăţi în mod semnificativ gradul de securitate energetică al Republicii Moldova, prin stabilizarea surselor de energie şi reducerea riscului asociat creşterii preţurilor.

Mi-am luat angajamentul, în numele Comisiei, de a continua să furnizăm sprijin, atât politic, cât şi financiar.

UE a alocat deja 7 milioane de euro proiectului de interconectare în domeniul gazului natural de la Iaşi-Ungheni, în prezent în construcţie, şi finanţăm, de asemenea, studiul de fezabilitate a conectării Republicii Moldova şi Ucrainei la sistemul de energie electrică ENTSO-E.

Vom continua să furnizăm sprijin tuturor părţilor interesate în realizarea de progrese în cadrul acestor proiecte.

Am discutat şi posibilitatea ca Facilitatea de Investiţii din cadrul politicii UE de vecinătate să furnizeze un sprijin semnificativ prin intermediul consolidării împrumuturilor de la instituţiile financiare internaţionale, nu doar a celor furnizate de Banca Europeană de Investiţii, ci şi a celor acordate de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Banca Mondială.

Dintr-o perspectivă mai largă, am recomandat atât României, cât şi Republicii Moldova, să se angajeze activ în activitatea desfăşurată de Uniunea Europeană în vederea diversificării surselor de gaz natural din Europa de sud-est, prin dezvoltarea unui coridor de transport din sud spre nord în această regiune, din Grecia şi până în Ucraina.

Toate acestea dovedesc importanţa cooperării noastre. Iar Comisia şi-a luat un angajament serios în ce priveşte garantarea conectării la sistemul energetic european a tuturor ţărilor din vecinătatea Uniunii care sunt interesate.

Cooperarea strânsă demonstrată de România şi Republica Moldova în domeniu este un pas înainte deosebit de pozitiv. Doresc pe această cale să le mulţumesc încă o dată celor doi prim-miniştri, pentru viziunea şi guvernanţa dovedite.

Noi, Comisia, vom continua să ne sprijinim prietenii.

Continuând în această notă, sunt extrem de încântat să anunţ că, după eforturile considerabile depuse de autorităţile moldovene în ultimii trei ani, raportul Comisiei Europene în ce priveşte liberalizarea sistemului de vize, făcut public în această dimineaţă, concluzionează că Republica Moldova îndeplineşte toate criteriile de referinţă prevăzute.

După terminarea summitului Parteneriatului Estic, Comisia va prezenta o propunere legislativă de renunţare la cerinţa de obţinere a unei vize pentru cetăţenii moldoveni ce deţin un paşaport biometric. Aceasta este o veste bună şi un pas concret către o asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană tot mai strânse, deoarece vorbim despre contactele directe dintre oameni. Transformăm această cale europeană în realitate.”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 15.11.2013

Lăsați un comentariu


Europa

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să grăbească instalarea rețelelor 5G – în special, să nu amâne acordarea frecvențelor

Iulian Soare

Comisia Europeană a publicat vineri o recomandare prin care invită statele membre să impulsioneze investițiile în infrastructura necesară conectivității în bandă largă de foarte mare… Mai mult

Stiri

SUA acuză Hezbollah că a stocat nitrat de amoniu în Europa și cere anchetă transparentă la Beirut

Vladimir Ionescu

SUA au acuzat vineri Hezbollah că şi-a înmulţit “ascunzătorile de nitrat de amoniu” în mai multe ţări europene, părând să sugereze o posibilă legătură între… Mai mult

Stiri

Șefi ai Jandarmeriei, suspectați că și-au adăugat în mod fals ore suplimentare în timpul stării de urgență

Vladimir Ionescu

Șefii Jandarmeriei Române vor fi chemați la DNA, săptămâna viitoare, fiind suspectați că în timpul stării de urgență și-au adăugat în mod fals ore suplimentare… Mai mult

Europa

Oficial ungar: La 1848, saşii s-au aliat cu duşmanii maghiarilor, nu m-am aşteptat la ceva mai bun nici de la Iohannis. Reacția MAE

Razvan Diaconu

Klaus Iohannis a ajuns preşedintele României şi cu ajutorul voturilor maghiarilor din Transilvania, însă nu a întors sprijinul primit, a declarat Árpád János Potápi, secretarul… Mai mult

Europa

Decesul unui bolnav, atribuit unui atac cibernetic – o pacientă a murit în timpul transferului la alt spital

Iulian Soare

Poliția germană a deschis vineri un dosar de omor prin imprudență, după ce o femeie a murit în timpul unui atac cibernetic asupra sistemului informatic… Mai mult

Stiri

Noi definiții oficiale legate de Covid: „Suspect de coronavirus” și „caz probabil”

Vladimir Ionescu

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a actualizat vineri terminologia legată de Covid-19, definind sau redefinind sintagme precum „caz suspect”, „caz probabil” și „caz confirmat”.… Mai mult

Stiri

TikTok a contestat în instanță blocarea aplicației în SUA. China amenință cu sancțiuni împotriva companiilor americane

Razvan Diaconu

TikTok şi compania ByteDance Ltd., care deţine această aplicație chineză, au cerut unei instanțe americane să blocheze decizia administraţiei Trump de a interzice canalul de… Mai mult