vineri

19 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 octombrie, 2016

iurie-leancaPreședintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, i-a cerut la sfârșitul săptămânii trecute fostului premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă, să se retragă din cursa prezidențială, pentru a spori șansele ”candidatului comun de centru-dreapta” Maia Sandu.

Potrivit Europa Liberă, Iurie Leancă a respins această cerere. În sondajele de opinie, Iurie Leancă este creditat cu șansa a patra la câștigarea alegerilor prezidențiale.

”Am experiența și cunoștințele necesare ca să pot duce Republica Moldova în continuare pe drumul spre Vest. Pot fi președintele de care Republica Moldova are nevoie”, a scris Iurie Leancă pe  Facebook.


Sâmbătă, după ce Andrei Năstase s-a retras din cursă în favoarea Maiei Sandu, Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, l-a îndemnat pe Leancă să facă la fel, amintind că el a și promis acest lucru, în luna mai, unei delegații PPE.

”Regret profund că liderul Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, și-a arătat un sprijin redus și s-a retras din procesul de negociere și desemnare a unui candidat comun, contrar promisiunii făcute delegației PPE în mai 2016.

Din segmentarea electoratului de centru-dreapta au de câștigat doar pro-rușii și oligarhii care nu au niciun interes în a avea o Republică Moldova prosperă și democratică. Având în vedere numirea Maiei Sandu, îl îndemn insistent pe Iurie Leancă să se retragă din cursă și să sprijine candidatul comun”, declara în 15 octombrie președintele PPE, Joseph Daul.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a fost desemnată miercuri candidatul comun al Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Platforma Dreptate și Adevăr (PPDA) și PAS în alegerile prezidențiale din Republica Moldova.


Ultimele sondaje de opinie din Republica Moldova îl indică drept favorit în primul tur al alegerilor prezidențiale pe Igor Dodon, pro-rus, candidat din partea Partidului Socialiștilor.

În sondajul Centrului de Cercetări Sociologice, Dodon este creditat cu 28,5% în primul tur al alegerilor prezidențiale, fiind urmat de Maia Sandu cu 16%. Pe locul ar treilea s-ar situa Marian Lupu (12,5%), iar pe patru, Andrei Năstase (12%).

Un sondaj difuzat de compania Intellect Group arată că pentru Igor Dodon ar vota 33,5% din cetățenii cu drept de vot, acesta fiind urmat de Marian Lupu — 12,7%, Andrei Năstase — 12%, Maia Sandu — 11,5% și Iurie Leancă — 7%.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: