sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 octombrie, 2017

Președintele Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când a refuzat să-l numească pe Eugen Sturza la Apărare, așa că poate fi suspendat din funcție, a decis marți Curtea Constituțională a Republicii Moldova, anunță Pro Tv Chișinău.

Magistrații afirmă că temporar interimatul poate fi asigurat, în ordine, de președintele Parlamentului sau prim-ministru, care poate lua deciziile necesare. Președinția afirmă că după hotărârea de marți, judecătorii CC trebuie trași la răspundere penală.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi declară: ”Decizia este una de răspundere penală, toți judecătorii Curții vor răspunde în fața legii, ar putea face pușcărie. Constituția nu este o cârpă, nu s-au născut în această funcție. Nu recunoaștem această decizie.”


Hotărârea Curţii:

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională a hotărât:

– În sensul articolului 91 din Constituţie, refuzul Preşedintelui de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţia (atribuţiile) în cauză şi justifică instituirea interimatului funcţiei, care se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru, pentru exercitarea acestei (acestor) obligaţii constituţionale a Preşedintelui.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

– Instituirea interimatului funcţiei, cauzat de refuzul deliberat de a executa o obligaţie constituţională şi circumstanţele care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte urmează a fi constatate în fiecare caz în parte de către Curtea Constituţională, în conformitate cu competenţa atribuită acesteia prin articolul 135 alin. (1) lit. f) din Constituţie.


Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: