vineri

29 martie, 2024

2 ianuarie, 2018

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, marţi, ca preşedintelui Igor Dodon să îi fie suspendate atribuţiile de numire a noilor miniştri.

Prerogativa urmează să revină președintelui Parlamentului, Andrian Candu, sau premierului Pavel Filip, scrie News.ro.

Este a doua decizie a Curții Constituționale a Republicii Moldova împotriva președintelui Dodon, precedenta fiind adoptată în toamna anului trecut, cînd președintele a refuzat să numescă ministrul Apărării.


Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susţine că prin decizia de a-i suspenda atribuţiile de numire a noilor miniştri Curtea Constituţională „a trecut definitiv în zona gri a democraţiei şi a statului de dept şi şi-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituţional”.

„Curtea Constituţională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să joace aşa cum le dictează guvernarea democrată. Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii şi dincolo de limita bunului simţ. Era de aşteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie, când Preşedintele ţării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcţie ministrul apărării Sturza”, a reacţionat Igor Dodon, pe Facebook.

Preşedintele Republicii Moldova susţine că din nou sunt încălcate grav procedurile legale şi că, în mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de guvern sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului, dar s-au adresat prin sesizarea câtorva deputaţi.

Igor Dodon a semnat demisiile mai multor miniştri din Guvernul Filip, după ce Partidul Democrat a decis să facă remanieri, însă a refuzat să semneze decretele de numire în funcţie a noilor miniştri. Ca urmare, PDM a apelat la CCM, cerând să fie constate circumstanţe ce justifică interimatul funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.


La mijlocul lunii octombrie, Curtea Constituţională a statuat că preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice dacă un candidat propus de prim-ministru corespunde funcţiei, însă nu are drept de veto în raport cu propunerea premierului.

Refuzul deliberat al preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligaţia constituţională de a da curs propunerii repetate a prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligaţiilor sale constituţionale şi poate fi considerat o situaţie în care preşedintele este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile. Ca urmare, interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-ministru.

O situaţie similară s-a înregistrat la sfârşitul lunii octombrie, când a fost numit în funcţie ministrul Apărării, Eugen Sturza. Decretul de numire a fost semnat atunci de Andrian Candu, după ce Curtea Constituţională a suspendat atribuţiile lui Igor Dodon.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: