miercuri

17 iulie, 2024

18 mai, 2023

Republica Moldova nu mai folosește gaze naturale sau energie electrică din Rusia, a anunțat joi premierul Dorin Recean (foto), citat de Reuters. Anunțul a fost făcut la Conferința internațională despre securitatea la Marea Neagră, care a început joi la București.

„Dacă la începutul războiului 100% din energia consumată în Moldova era din Rusia, astăzi Moldova poate exista fără gaz natural sau electricitate din Rusia. Moldova nu mai consumă gaz rusesc, este integrată în rețeaua energetică europeană atât din punct de vedere tehnic, cât și comercial”, a spus premierul Dorin Recean.

În paralel, continuă eforturile României pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova față de sursele din Rusia.


Guvernul României a adoptat miercuri Memorandumul de înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova privind continuarea realizării proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică dintre cele două state.

Ce proiecte vor fi dezvoltate

Potrivit Memorandumului adoptat miercuri, în domeniul gazelor naturale se vor executa lucrări complementare interconexiunii Iași – Ungheni – Chișinău prin care se vor asigura regimurile de debit și presiune pentru curgerea gazelor naturale în ambele sensuri, respectiv:

  • analizarea posibilității creșterii capacității de transport a interconexiunii Iași – Ungheni;
  • extinderea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău prin construcția unei conducte de transport gaze pe Centura Chișinăului.

Lucrările ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2031.

În domeniul energiei electrice:

  • construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți și extinderea stației 400 kV Suceava și stația 400 kV Bălți;
  • armonizarea legislației primare şi secundare privind regimul fiscal şi vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice;
  • realizarea interconexiunii de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara;
  • realizarea unui studiu privind realizarea celei de-a treia linii electrice de interconectare la nivelul de tensiune de 400 kV dintre România și Republica Moldova;
  • preluarea Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.;
  • cuplarea piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Opcom S.A.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: