joi

20 iunie, 2024

20 octombrie, 2017

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a constatat vineri că există circumstanţe care justifică instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul numirii lui Eugen Sturza la funcţia de ministru al Apărării, urmând ca acesta să fie numit în funcţie prin decret de preşedintele Parlamentului Andrian Candu sau de premierul Pavel Filip.

Curtea Constituţională a răspuns sesizării Guvernului privind constatarea circumstanţelor pentru instituirea interimatului funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării.

Curtea a constatat că prin cel de-al doilea refuz al preşedintelui Igor Dodon de a-l numi pe Eugen Sturza în funcţia de ministru se constată imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile. Astfel interimatul este asigurat de preşedintele Parlamentului sau de prim-minstru, transmite Deschide.md.


Argumentul principal adus de guvern în susţinerea sesizării vizează necesitatea depăşirii blocajului instituţional generat de preşedintele Republicii Moldova, prin încălcarea obligaţiei constituţionale de numire în funcţie a ministrului Apărării, la propunerea repetată a prim-ministrului Republicii Moldova.

Astfel, autorul sesizării invocă articolul 56 (2) din Constituţie: ”Cetăţenii cărora le sunt încredinţate funcţii publice, […] răspund de îndeplinirea cu credinţă a obligaţiilor ce le revin […].”

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, în conformitate cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 17 octombrie 2017 oitrivit căreia refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului, Guvernul a solicitat constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova şi instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuţiilor constituţionale în scopul numirii candidatului propus de prim-ministru pentru funcţia de ministru al Apărării.

Guvernul a adoptat în septembrie o decizie privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu refuzul preşedintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării. Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare şi l-a propus pe Victor Gaiciuc.


Preşedintele a atras atenţia Guvernului şi a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

Curtea Constituţională a decis marți că refuzul şefului statului de a-şi executa obligaţiile constituţionale constituie imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile şi justifică instituirea interimatului. Conform Curţii, într-o astfel de situaţie, speakerul Parlamentului va exercita funcţia de preşedinte interimar, iar dacă nici acesta nu va putea să-şi exercite atribuţiile, atunci premierul va face acest lucru.

În temeiul deciziei Curţii, Executivul de la Chişinău a făcut joi un al doilea demers către judecătorii constituţionali.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: