duminică

17 martie, 2024

11 iunie, 2019

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru că a încălcat drepturile cetățenilor străini în septembrie 2018, când a acceptat extrădarea șapte profesori turci pregimul de la Ankara îi acuza de terorism.

Guvernul Republicii Moldova va trebui să le achite câte 25.000 de euro, a decis instanța CEDO, citată de unimedia.md

Cei șapte cetățeni turci erau profesori la un liceu din Chișinău, unul dintre ei era chiar directorul instituției, au fost ridicați de la școală, duși imediat la Aeroport și urcați în avionul cu destinația Istanbul.


Reamintim că România a refuzat extrădarea unor profesori sau jurnaliști turci judecați în țara lor pentru false acuzații de terorism.

Curtea de Apel Bucureşti a respins anul trecut cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România.

Decizia a fost luată după aproximativ un sfert de oră de deliberări. Și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti s-a opus extrădării jurnalistului.

Kamil Demirkaya a declarat în fața instanței că nu doreşte să fie extrădat şi că a cerut azil politic în România: “Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia. (…) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură. (…) Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”.


De asemenea, el a susţinut că acuzaţiile oficiale se referă la faptul că a avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi la faptul că, în calitate de cadru didactic şi manager al unor şcoli considerate ca aparţinând “reţelei Gulen”, a avut instalată pe telefon o aplicaţie, care în 2015, a fost închisă la nivel global şi nu mai există.

Ziaristul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost reţinut în 5 decembrie, în baza unui mandat de extrădare emis la ordinul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit informaţiei publicate pe site-ul zamanromania.ro. El a fost însă eliberat după ce a fost audiat de utorităţile judiciare române.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară.

În luna noiembrie 2018, el şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: