luni

22 aprilie, 2024

9 mai, 2023

Republica Moldova are acces, de marți, la finanţare europeană pentru proiecte în domeniul transporturilor, al energiei şi în domeniul digital care vizează îmbunătățirea conectivităţii acestei ţări cu vecinii săi din UE. Moldova este primul stat non UE care este asociată acestui mecanism.

Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat că ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Lilia Dabija, și Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, au semnat la Chişinău acordul de asociere al Republicii Moldova la Mecanismul pentru interconectarea Europei.

Mecanismul de Interconectare al Europei are un buget de 26 de miliarde de euro, prevăzut pentru anii 2021 – 2027.


Acordul va sprijini integrarea Republicii Moldova pe piaţa unică a UE, promovând totodată creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi competitivitatea.

Componentele: Transporturi, Energie, Digitalizare

În domeniul transporturilor, Republica Moldova va putea solicita finanţare la viitoarelor cereri de propuneri din cadrul componentei „Transporturi” a MIE (MIE – Transporturi) din actuala perioada de programare (2021-2027). Următoarea cerere de propuneri va fi lansată în septembrie 2023.

În ceea ce priveşte energia, proiectele de infrastructură energetică din Republica Moldova conectate cu statele membre ale UE au posibilitatea de a solicita statutul de proiecte de interes reciproc („Projects of Mutual Interest”, PMI), în temeiul normelor revizuite ale UE privind infrastructura energetică.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană va publica următoarea listă a Uniunii care conţine proiecte de interes comun (PCI) şi, pentru prima dată, PMI cu ţări terţe.


O altă opţiune de care dispune Republica Moldova pentru a beneficia sprijin din partea MIE – Energie sunt proiectele transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

Banii la care poate concura Moldova

În cadrul MIE – Transporturi, vor fi puse la dispoziţie 25,8 miliarde euro pentru granturi de la bugetul UE pentru perioada 2021-2027 destinate cofinanţării unor proiecte în domeniul transporturilor în statele membre ale UE.

În cadrul MIE – Energie, vor fi puse la dispoziţie 5,8 miliarde euro pentru cofinanţarea unor proiecte de interes comun în temeiul Regulamentului TEN-E, precum şi a unor proiecte transfrontaliere în domeniul energiei din surse regenerabile.

MIE – Digital va investi 2 miliarde EUR în infrastructuri europene de conectivitate şi va stimula implementarea şi adoptarea de către comunităţile locale a reţelelor 5G.

Acorduri pentru construcția a trei noi poduri peste Prut

Primele proiecte concrete: tot marți, la Chișinău au fost semnate trei acorduri între Moldova și România privind construcția a trei poduri peste Prut.

Cu ajutorul fondurilor din acest mecanism, Moldova pregătește 2 proiecte de autostradă, una care să se lege la viitoarea Autostradă Moldova din România, și ”europenizarea” căilor ferate, adică renunțarea la ecartamentul lat, o caracteristică a epocii sovietice.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: