marți

30 aprilie, 2024

29 august, 2017

Reprezentanții procurorilor din toată țara au respins modificările legilor justiției propuse de ministrul Tudorel Toader, a declarat marți Augustin Lazăr, procuror general, după ședința organizată special pentru analiza acestor propuneri.

„Avem un mesaj coerent – procurorii nu şi-au însuşit propunerile peezentate de Ministerul Justiţiei pentru că ele afectează şi lezează independenţa justiţiei”, a declarat Augustin Lazăr, într-o conferință de presă.

El și-a exprimat speranța că modificările au fost doar o testare a părerii magistraților și că aceste idei, care sunt o provocare la adresa independenței procurorilor, nu vor fi puse niciodată în practică.


Analiza s-a făcut pe propunerile care-i vizează pe procurori, așa cum au fost prezentate săptămâna trecută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în lipsa unui proiect de act normativ.

„Sunt niște idei, principii, nu știu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiția din România, la atâția ani de la intrarea în Uniunea Europeană.

După părerea colegilor noștri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenței procurorilor. (…)

Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăiește învață și trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui și nu ar trebui să fim indiferenți. Și chiar dacă sunt niște idei, că se testează piața ideilor cu niște oferte, noi trebuie să le dăm răspuns”, a spus procurorul general.

Principalele obiecții ale procurorilor


Trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției

„Una dintre propunerile contestate este trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la MJ, ştiind bine că ministrul Justiţiei estenumit politic şi ar asigura un control deplin asupra magistraţilor. O astfel de situaţie a fost înainte de 2004 şi ne-am întoarce în timp cam mult şi nu este bine. Trebuie să ne asigurăm că IJ rămâne la CSM, care este garantul independenţei justiţiei”, a spus Lazăr.

Argumentul principal este acela deja oferit de toți criticii măsurii – politizarea Inspecției, deoarece ministrul Justiției este numit politic.

CSM este garantul independenței justiției, iar printre recomandările MCV se numără și asigurarea independenței IJ, a mai spus procurorul general.

Numirea în funcțiile de conducere ale parchetelor

Procurorii nu sunt de acord nici cu schimbarea procedurilor, prin eliminarea președintelui României din acest mecanism, deoarece MCV a recomandat ac aceste numiri să fie făcute similar celor de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procedura propusă de Tudorel Toader, a explicat Augustin Lazăr, „limitează posibilitatea CSM de a selecta (șefii parchetelor, procurorul general, șeful DNA și șeful DIICOT – n. red.) dintre candidaţi, pe altcineva decât pe cei propuşi de ministru. Ar fi o situaţie care nu ar favoriza independenţa magistratului”, a spus procurorul general.

Direcția specializată pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați

Această propunere ar însemna întoarcerea la ceea ce se întâmpla în urmă cu 30 – 40 de ani, când Partidul Comunist înființase un Biroul de anchetă specială.

„Nu a mai auzit nimeni de aşa ceva de acum 30-40 de ani. Nu ne putem imagina că sutele de mii de reclamaţii împotriva magistraţilor procesate acum la parchetele curţilor de apel ar trebui să ajungă la parchetul General, aşa cum era acum 40 de ani. Bănui că această propuenere e gandită vădit din exterior (…) ca să ia acest lucru DNA -ului, care face o muncă cu rezultate, şi să facă un experiment oarecare. Nu este în regulă”, a mai declarat Augustin Lazăr.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: