joi

25 iulie, 2024

7 septembrie, 2023

Grupul „Renew Europe” din Parlamentul European a adoptat o declaraţie în sprijinul admiterii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, cerând Austriei să-și retragă veto-ul.

„Renew Europe” a lansat și un apel către Partidul Popular European de a-şi asuma în mod serios responsabilitatea pe această temă şi de a întreprinde măsuri legale împotriva principalului partid politic din guvernul austriac, răspunzător pentru această situaţie.

De asemenea, „Renew Europe” îndeamnă guvernul austriac să îşi anuleze veto-ul fără alte întârzieri şi să permită Bulgariei şi României să adere la Spaţiul Schengen.


Decizia a fost luată în cadrul reuniunii grupului de la Viena, transmite publicația Focus, citată de Rador.

În documentul adoptat se arată că, în anul 2011, Bulgaria şi România au încheiat cu succes Procesul de evaluare Schengen şi au îndeplinit toate condiţiile necesare implementării aquis-ului comunitar în toate domeniile.

Principalele mențiuni din Declarație:

  • Toate acestea au fost realizate prin investiţii importante din fondurile naţionale şi europene, în decurs de peste un deceniu, fiind documentate şi recunoscute în cadrul întregului proces de evaluare şi verificare pentru aderarea la Schengen.
  • Parlamentul European, Comisia Europeană şi o majoritate covârşitoare a statelor membre au transmis nenumărate mesaje clare în care susţin că Bulgaria şi România aparţin Schengen din punct de vedere tehnic şi juridic.
  • Cetăţenilor bulgari şi români li s-a refuzat avantajul imens al circulaţiei libere în cadrul Spaţiului Schengen, fără un motiv sau o explicaţie întemeiată. O astfel de discriminare subminează serios atitudinea cetăţenilor celor două ţări faţă de UE, cu câteva luni înainte de alegerile europene, aducând în acelaşi timp daune semnificative businessului din Bulgaria şi România.
  • Pentru „Renew Europe”, soluţia politică privind admiterea cu drepturi depline în Schengen nu trebuie să fie o problemă de privilegii, ci un proces previzibil şi clar. Liberalii europeni îşi exprimă profundul regret pentru menţinerea veto-ului de către Austria, care nu are justificare legală şi subliniază că acesta reduce încrederea politică a cetăţenilor din UE referitor la instituţiile sale şi sistemului său de norme.
  • „Renew Europe” lansează un apel către Partidul Popular European de a-şi asuma în mod serios responsabilitatea pe această temă şi de a întreprinde măsuri legale împotriva principalului partid politic din guvernul austriac, răspunzător pentru această situaţie.
  • „Renew Europe” îndeamnă guvernul austriac să îşi anuleze veto-ul fără alte întârzieri şi să permită Bulgariei şi României să adere la Spaţiul Schengen.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: