joi

2 mai, 2024

14 mai, 2021

Guvernul a adoptat vineri seara HG de relaxare a restricțiilor impuse pentru a stopa epidemia Covid-19, măsurile urmând să intre în vigoare sâmbătă, 15 mai, cu numai câteva ore după ședința Executivului. Unele dintre reguli vor fi eliminate integral – precum restricții de circulație pe timp de noapte – sau cu unele excepții – purtarea măștii în spații deschise neaglomerate.

Programul teraselor, restaurantelor, cluburilor etc. a fost prelungit până la ora 24.00, iar alte activităţi se vor relua cu respectarea unor reguli stricte. 

”Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU”, a declarat premierul.


Principalele măsuri au fost prezentate și explicate de premierul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat:

  • Se elimină restricțiile referitoare la portul măștii în spații deschise neaglomerate. Masca rămâne obligatorie în piețe, talciocuri, transport în comun, loc de muncă etc.
  • Se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte și restricțiile privind programul operatorilor economici (magazine).
  • Pentru cafenele, terase, baruri și restaurante programul se extinde în intervalul orar 05.00 – 24.00.
  • În spațiile deschise, competițiile sportive vor avea loc cu maximum 25% din capacitatea publicului, doar pentru cei vaccinați, prezintă un test PCR nu mai vechi de 24 de ore.
  • Se permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pt adulți cu un număr de participanți cu max. 50 de persoane în interior și 200 persoane în exterior cu respectarea distanțării.
  • Se permite activitatea în spații închise ale sălilor de sport cu capacitatea de maxim 50%.
  • Concertele sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu purtarea măștii, persoanelor vaccinate complet, cu test Covid negativ.
  • Operatori economici – săli de sport: 50% din capacitate, dar persoanele trebuie să prezinte certificat de vaccinare sau test Covid negativ.
  • Spectacole de tip drive in sunt permise numai dacă ocupanții maşinii sunt membri ai aceleiasi familii sau cel mult patru persoane din alte familii.

În cazurile în care apare obligativitatea vaccinării anti-Covid, patronii sunt obligați să asigure verificarea certificatelor, a explicat premierul. În cazul evenimentelor, dacă vor fi identificate persoane care nu îndeplinesc aceste condiții, organizatorul evenimentului va fi amendat.

(Descărcați AICI măsurile de relaxare)

Calendarul altor măsuri de relaxare ce vor fi adoptate dacă se atinge ținta de vaccinare fixată pentru datele respective:

  • Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • Începând cu data de 01.08.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 5.000 de persoane, cu participarea publicului fără limită de persoane, cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară și cu condiția ca evenimentul să nu aibă o durată mai mare de 1 zi.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: