Buget 2021: Banii, fundamentele, distribuirea

Veniturile bugetului general consolidat făcut public joi seara de Ministerul Finanţelor Publice sunt de 364,9 miliarde de lei (32,67% din PIB), iar cheltuielile de 444,9… Mai mult›
11.02.2021
+53%, creșterea alocărilor pentru salariile din sectorul public, din 2015 încoace. Observații

Ponderea sumelor destionate plății salariilor pentru bugetari în veniturile bugetului general consolidat a crescut de la 22,3% în 2015 până la 34,2% în 2020. Ceea… Mai mult›
10.02.2021
DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal

Companiile cu capital majoritar de stat au înregistrat pierderi nete cumulate de 1,8 miliarde de lei în 2019, în ciuda profitului net de 3,7 miliarde… Mai mult›
09.02.2021
Prăbușire dramatică a productivității muncii în agricultura românească

Productivitatea muncii în agricultura românească s-a prăbușit în 2020, potrivit datelor publicate de Eurostat. Evoluția consemnată față de anul precedent a fost de -47,2%, la… Mai mult›
09.02.2021
Relațiile Chinei cu Administrația Biden încep cu sancțiuni împotriva foștilor oficiali ai Casei Albe
de Adrian N Ionescu , 21.1.2021
China a anunțat sacncțiuni împotriva fostului secretar de stat al SUA, Mike Pompeo, și a altor 27 de oficiali ai fostei administrații de la Casa Albă, în aceeași zi în care noul președinte Joe Biden a fost învestit.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate american a calificat măsura luată de China drept „neproductivă și cinică” și o încercare de a-i diviza pe americani, și a cerut ambelor partide politice americane să o condamne, potrivit Reuters.
Ministerul chinez de Externe l-a acuzat pe Mike Pompeo și pe alți oficiali americani că au „plănuit, promovat și executat” acțiuni prin care s-ar fi implicat în afacerile interne ale Chinei.
Anunțul chinez în numește pe Mike Pompeo „mincinos și trișor”, iar sancțiunile și modul în care au fost anunțate consituie o decizie „izbitoare de repudiere a relațiilor chineze cu Washingtonul sub conducerea lui Donald Trump”, potrivit sursei citate.
Sancțiunile constau în interdicția de a intra în China a celor vizați și a familiilor lor, ca și în interdicția de a a face afaceri în China, impusă companiilor cu care aceștia sunt asociați.
Miza: divizarea americană
„Impunerea acestor sancțiuni în ziua învestirii (noului președinte) pare o încercare de a miza pe diviziuni partizane. (…) Americanii din ambele partide ar trebui să critice această mișcare neproductivă și cinică. Președintele Biden așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu liderii ambelor părți pentru a situa America pe o poziție câștigătoare în competiția cu China”, a spus Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate.
Succesorul lui Mike Pompeo, Antony Blinken, a spus, cu ocazia confirmării sale în Senat, că „fără îndoială”, dintre toate națiunile China consitutie cea mai semnificativă provocare la adresa Statelor Unite și că există o temelie puternică pentru a construi o politică bipartizană în SUA pentru a răspunde Chinei.
(Citiți și: „Beijing sancționează oficiali americani pentru ”amestec în treburile interne” ale Chinei”)
China a aplicat sancțiuni similare și în vara anului trecut, dar nu unor oficiali ai Casei Albe.
Mike Pompeo lansase o serie de măsuri împotriva Chinei, în ultimele sale săptămâni de mandat, și a acuzat China că a comis „genocid și crime împotriva umanității” împotriva musulmanilor uiguri din provincia Xinjiang. Un comitet al Națiunilor Unite a spus că peste un milion de uiguri și alți musulmani ar fi deținuți în lagăre.
Un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez a spus că „această așa-numită hotărâre de către Pompeo nu este altceva decât hârtie. (…) Acest politician american este renumit pentru minciună și înșelăciune, face din sine un râs și un clovn.”