miercuri

24 aprilie, 2024

13 iulie, 2020

Josep Borell și Mevlüt Çavuşoğlu

Ministrul de Externe al Greciei va cere luni omologilor săi din UE să elaboreze o listă de potențiale sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care Ankara persistă în acțiuni care îi violează teritoriul național.

Potrivit Euractiv, Josep Borell, șeful diplomației UE, consideră însă că dialogul este soluția de contracarare a comportamentului din ce în ce mai sfidător al Turciei lui Erdogan.

Miniștrii de Externe ai UE se reunesc luni la Bruxelles având pe agendă principal subiect relația UE cu Turcia.


”Cerem UE să pregătească o listă cu sancțiuni aspre în cazul că Turcia încalcă drepturile suverane ale Greciei și Ciprului”, a afirmat ministrul grec Nikos Dendias. Pentru UE însă, impunerea de sancțiuni nu intră, ”în principiu”, în discuție.

”Orice ministru poate să ridice această problemă, dar scopul principal al Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă, Josep Borell, este să primească un mandat clar și unanim al membrilor pentru a demara un dialog cu Ankara”, spun sursele Euractiv.

Josep Borell crede că o ajungerea la o soluție comună cu Ankara în chestiunea exploatării resurselor off-shore din Mediterana de Est ar putea ajuta la deblocarea altor neînțelegeri cu Turcia, în special referitor la conflictul din Siria.

Este de așteptat ca și ministrul de Externe al Franței să escaladeze retorica împotriva Turciei din cauza incidentului naval produs între cele două state tot în Mediterana de Est.


Germania, care deține președinția rotativă a Conbsiliului UE, nu pare dornică să pună presiune pe Turcia și pledează pentru o abordare conciliatorie a problemelor bilaterale.

Parlamentul European a adoptat, săptămâna trecută, o poziție dură la adresa Turciei, europarlamentari din toate grupurile politice condamnând puternic activitățile Turciei din Mediterana și recomandându-i lui Josep Borell să adopte o poziție mai dură față de Ankara.

În pregătirea reuniunii din 13 iulie, Josep Borell a mers săptămâna trecută în Turcia, acolo unde i s-a transmis că Ankara va riposta în situația în care UE va decide să aplice noi sancțiuni împotriva Turciei.

Josep Borell a mai aflat că Turcia insistă ca Franța  să își ceară scuze pentru ”acuzațiile false” și a fost avertizat că UE nu trebuie să se gândească la sancțiuni pentru că ”dacă faceți asta atunci și noi am putea face anumiți pași în estul Mediteranei sau în alte zone”.

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a mai acuzat Bruxelles-ul că nu își respectă obligațiile asumate prin Acordul pe migrație, semnat la Ankara în martie 2016, acord care prevede ”relansarea” procesului de aderare a Turciei la UE.

”Știm că UE nu îi place asta, dar liberalizarea regimului de vize în relația cu Ankara este asumată de UE, deci trebuie să vă respectați promisiunea. Fie că vă place, fie că nu”, a afirmat Çavuşoğlu în fața lui Josep Borell, la o conferință de presă comună.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: