vineri

12 iulie, 2024

10 decembrie, 2020

Inculpaţii trimişi în judecată în Dosarul Lukoil, în care sunt vizate infracţiuni economice, au fost achitaţi din nou pe fond, la rejudecare, de Tribunalul Prahova. În momentul trimiterii în instanță (3 august 2015), prejudiciul din acest caz era evaluat la 7.597.094.338,10 lei, echivalentul a 1.766.766.125,10 euro.

Hotărârea Tribunalului Prahova poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.

În dosarul instrumentat inițial de fostul procuror Mircea Negulescu au fost trimiși în instanță SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi persoane fizice care, la data faptelor, activau în structurile de conducere ale rafinăriei de la Ploieşti.


Conform deciziei magistraţilor, au fost achitați cei şase inculpaţi persoane fizice şi doi inculpaţi persoane juridice, SC Petrotel Lukoil Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, în sarcina cărora anchetatorii au reţinut infracţiuni precum folosirea cu rea-credinţă a capitalului societăţii, spălare a banilor şi complicitate la săvârşirea acestora, au fost achitaţi.

De asemenea, instanţa a decis revocarea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Inculpații:

  • Petrotel Lukoil Ploieşti
  • SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda
  • Andrey Bogdanov – directorul general de la acel moment al Petrotel Lukoil Ploieşti
  • Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu – directori generali adjuncţi de la acel moment ai Petrotel Lukoil Ploiești
  • Andrei Raţă – membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil
  • Dorel Duţu – contabilul-şef

Acuzațiile din acest dosar instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești:

  • În rechizitoriul întocmit în cauză se arăta că, în perioada 2011-2014, inculpaţii, în calitate de administratori şi directori generali ai SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, au folosit cu ştiinţă şi cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucura societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea, în numele şi pe seama SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie.
  • În aceeaşi perioadă, inculpaţii cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings Bv Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect, prin aceea că au dispus, autorizat, încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat.
  • Totodată, inculpaţii au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani despre care cunoşteau că provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii, faptele întrunind elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani, menţionau anchetatorii.

Rejudecarea


Instanţa de fond a constatat nereguli în rechizitoriu și, în ianuarie 2016, a dispus restituirea dosarului la PCA Ploieşti. Deciza Tribunalului Prahova consemna ”pasivitatea totală” a procurorului, care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termen legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.

La data de 22 ianuarie 2016, PCA Ploieşti a anunţat, printr-un comunicat de presă, că dosarul Lukoil a fost din nou trimis în judecată, după ce procurorii au remediat neregularităţile constatate de magistraţi.

În octombrie 2018, Tribunalul Prahova i-a achitat, pe fond, pe inculpaţii din acest dosar iar ulterior Curtea de Apel Ploieşti a admis apelul procurorilor la decizia de achitare şi a trimis dosarul la rejudecare la Tribunalul Prahova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: