Comisia Europeană a recomandat miercuri statelor membre să îşi pregătească bugetele pentru 2024 ținând cont de faptul că trebuie să își readucă deficitele sub 3% din PIB „pe termen mediu”.
Clauza derogatorie generală din Pactul de stabilitate şi de creştere, care prevede abaterea temporară de la regulile fiscale în caz de recesiune economică gravă, va fi teoretic dezactivată la sfârşitul anului 2023.
Cuvântul-cheie: flexibilitate
În pregătirea acestei decizii, Comisia Europeană acordă țărilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește modul în care reduc datoria publică, ca parte a unei soluții intermediare, în așteptarea unui acord pe termen mai lung privind regulile UE privind cheltuielile guvernamentale.
Regulile au fost suspendate în timpul pandemiei de Covid, apoi după debutul invaziei Rusiei în Ucraina.
Până acum, guvernele nu știau dacă blocul va reveni la vechile reguli în timp ce așteptau încheierea negocierilor privind reformele pe termen mai lung, care abia au început. Însă executivul UE a stabilit miercuri un nou regim temporar, oferind țărilor mai mult timp pentru a reduce datoria excesivă.
Anunțul era urgent deoarece guvernele statelor din zona euro trebuie să prezinte în primăvară Comisiei proiectele bugetare pe anul următor.
Planuri fiscale pe 3 ani cerute statelor membre
Țărilor li se cere să prezinte în aprile și planuri fiscale pe trei ani care să conțină și „demersuri credibile de reducere continuă a datoriilor, sau pentru datoria să fie menținută la niveluri prudente, pe termen mediu”.
Inițial, în noiembrie, anul trecut, Comisia vehicula cerința de a reduce excesul de datorie cu 5% pe an, până la atingerea pragului de maxim de deficit de 3% din PIB.
Țările ar urma să prezinte și modul în care reformele și investițiile planificate „contribuie la sustenabilitatea fiscală și la creștere sustenabilă, favorabilă incluziunii”, precum și modul în care intenționează să elimine treptat măsurile costisitoare de sprijin energetic în condițiile în care prețurile la energie au scăzut
În primăvară, Comisia va oferi fiecărei țări un obiectiv de cheltuieli pentru 2024, în conformitate cu propriile planuri.
Dacă țintele propuse de țări „nu sunt suficient de ambițioase”, Comisia va sugera un obiectiv de cheltuieli adaptat ”profilului de datorie al țării” și „consecvent cu criteriile stabilite în orientările de reformă”.
Sancțiuni pentru derapaje bugetare, posibil din 2024
De asemenea, Comisia a exclus impunerea de sancțiuni împotriva țărilor care încalcă regulile fiscale ale UE în acest an.
„Luând în considerare incertitudinea persistentă ridicată pentru perspectivele macroeconomice și bugetare în acest moment, Comisia consideră că o decizie cu privire la introducerea statelor membre sub Procedura de deficit excesiv nu ar trebui luată în această primăvară”, arată Comisia.
Există însă precizarea: Comisia „va propune” lansarea de sancțiuni începând cu anul viitor, „pe baza rezultatelor obținute în 2023”.
***