13 decembrie, 2017

Eugen Nicolicea. Omul nou. Care întoarce parlamentarismul în urmă cu 23 de ani.

Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, cu 4 voturi ”pentru” şi 3 ”împotrivă” un raport de admitere a modificărilor propuse la regulamentul acestui for, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în plenul Camerei să fie reduşi semnificativ.

Reducerea timpului a fost coroborată cu gestiunea manierei în care amendamentele intră la dezbatere, astfel încât amendamentele opoziției nu au decât șanse teoretice de a fi discutate. Practic, majoritatea impune orice, fără ca minoritatea parlamentară să poată veni în plen cu amendamentele sale.

Decizia a fost luată în doi pași, unul la limita regulamentului, altul abuziv.


Noile reguli ar urma să se aplice în viitor oricărui proiect de lege și, cum hotărârea a fostpublicată rapid în Monitorul Oficial -la doar o oră după vot – se aplică inclusiv la dezbaterile și votul programate miercuri asupra ultimelor două legi din pachetul legilor Justiției, Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Autor al unei adevărate scamatorii de procedură, deputatul PSD Eugen Nicolicea (foto), președinte al Comisiei de regulament, a fost ajutat în demersul de a bloca acțiunile parlamentare ale Opoziției de reprezentanții ALDE, UDMR și ai minorităților naționale (delegat al acestui grup fiind reprezentantul minorității rrome) în această Comisie de regulament.

Ulterior, și plenul Camerei a adoptat decizia Comisiei de regulament.

Pentru modul în care a condus lucrările acestei comisii, USR îi pregătește lui Eugen Nicolicea o plângere pentru abuz în serviciu. Până la acest moment, mai mulți deputați PMP au mers la tribuna plenului la începutul lucrărilor Camerei, afișând mesajul ”Nu votați ca oile lui Daea!”

Ce a deranjat puterea în goana acesteia de a legifera ce și cum dorește


Deranjață de faptul că reprezentanții opoziției parlamentare au recurs la tactica depunerii de numeroase amendamente la legi puternic contestate în societate, care sunt promovate fără dezbatere reală și fără studii de impact, puterea a încercat încă de săptămâna trecută să împiedice opoziția în acest demers.

Din punct de vedere procedural, în Comisiile de specialitate, chemate să dea un raport unui proiect de lege, partidele parlamentare pot depune amendamente la textele propuse spre adoptare. Aceste amendamente se înregistrează la Comisie  se dezbat și se votează. Când proiectul ajunge în plen, opoziția poate cere reluarea votului pe amendamentele respinse.

O procedură cât se poate de normală, care însă, au constatat PSD și ALDE, consumă mult timp dacă la un proiect sunt depuse mii de amendamente, consecința fiind că nu mai poți să votezi, de exemplu, modificările la legile justiției pe repede-înainte, așa cum dictează interesul de partid.

Săptămâna trecută, miercuri, opoziţia a solicitat vot pe toate amendamentele admise şi respinse la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ceea ce a făcut ca şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor să dureze aproape 13 ore.

Așa că PSD și ALDE au decis să schimbe regulamentul și să lase Opoziția fără această armă.

Prima dată a încercat Florin Iordache, care a propus săptămâna trecută ca amendamentele respinse la comisie să nu mai poată fi reluate și în plen, însă reprezentanții puterii nu au reușit să aprobe acestă modificare, PNL,USR și PMP convingând UDMR să nu facă jocul coaliției de guvernare.

Mecanismul inventat de Eugen Nicolicea

Părea că Puterea a pierdut bătălia, dar Eugen Nicolicea a identificat rapid portița- a găsit în sertare o solicitare a plenului adresată Comisiei de regulament, formulată pe data de 13 septembrie, cu termen de rezolvare 2 săptămâni.

La momentul respectiv, plenul a cerut Comisiei de regulament să lămurească mecanismul de alegere al unui membru într-o comisie parlamentară.

Eugen Nicolicea a rezolvat miercuri dimineață, cu aproape 3 luni întârziere, această solicitare a plenului, ocazie cu care a propus un nou amendament:

„După ce timpul de dezbatere aprobat a fost epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele de şedinţă supune votului amendamentele cuprinse în raportul comisiei, în următoarea ordine: în primul rând, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse. Dacă niciunul din amendamentele din raport nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se consideră adoptată forma iniţială”.

De precizat: Formal, acest amendament a fost asumat de reprezentantul UDMR în Comisia de regulament, deși textul este atribuit fără dubiu lui Eugen Nicolicea (vezi document)

Procedura prin care a fost impus noul amendament- identic practic cu cel formulat și respins săptămâna trecută- este la limita regulamentului. Problema de legalitate a apărut însă la finalul ședinței, când USR a solicitat să se discute și amendamentele propuse de această formațiune la regulament.

Formațiunea condusă de Dan Barna a înregistrat miercuri dimineață 6.623 de amendamente la regulament, însă Eugen Nicolicea a refuzat ca acestea să fie discutate de comisie.

Mai întâi, Eugen Nicolicea a spus că aceste amendamente nu sunt înregistrate, deci nu are cum să le supună discuției. Contrazis de Opoziție, Eugen Nicolicea a explicat că se află în fața unei situații mai speciale, regulamentul prevăzând în anumite situații procedura desemnării unui raportor care să analizeze toate amendamentele.

”Se oferă cineva să fie raportor?”, a întrebat Eugen Nicolicea. După 3 secunde de liniște, deputatul PSD a decretat: ”Nu se oferă nimeni. Deci nimeni nu susține aceste amendamente…. Declar ședința închisă”.

Protestele reprezentanților USR, PNL și PMP nu au schimbat decizia, Eugen Nicolicea ieșind din sală fără niciun comentariu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: