sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 septembrie, 2017

Regia Autonomă Editura Didactică și Pedagogică va fi reorganizată în societate pe acțiuni, conform unui proiect de Hotărâre de guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației.

Luni, Liviu Pop a declarat că aceasta este soluția pentru ca elevii să nu mai înceapă anul școlar fără manuale.

Potrivit proiectului, Editura Didactică și Pedagogică SA va deveni societate comercială pe acțiuni cu capital integral de stat și va fi declarată “de interes național”, va funcționa în subordinea Ministerului Educației și va avea ca scop “îndeplinirea strategiei naționale privind editarea manualelor școlare”.


Strategia nu există încă, dar va preciza, foarte probabil, că Editura este deținătoarea monopolului editării de manuale, așa cum a anunțat ministrul Educației.

Manualele unice și strategice, soluția ministrului Pop pentru ca acestea să nu mai lipsească la începerea anului școlar

Liviu Pop a explicat pe 23 august că va pune capăt acestei sarabande a manualelor, Editura Didactică şi Pedagogică urmând să preia integral editarea manualelor şcolare. Măsura implică revenirea la manualele unice, fapt ce a fost criticat de profesori, părinți și edituri.

Prevederea urmează să fie menționată în legea privind manualele, care se află în elaborare în acest moment și care ar putea stabili că manualele sunt de importanță strategică, așa cum spunea premierul Mihai Tudose, la sfârșitul lunii august: „Le declarăm de importanţă naţională strategică, că sunt cărţile de pe care învaţă copiii noştri, şi le facem la Monitorul Oficial”.

Ce prevede proiectul de transformare a Regiei în SA

  • Societatea Editura Didactică și Pedagogică SA are ca obiect principal de activitate editarea de: manuale școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, postliceal și universitar, în limba română și în limbile minorităților naționale, de lucrări pentru învățământul preșcolar; manuale pentru școli profesionale și de maiștri; tratate, lucrări de metodică și de pedagogie; lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduceri din alte limbi; materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului
  • Societatea Editura Didactică și Pedagogică poate desfășura complementar și alte activități conexe pentru realizarea obiectului său de activitate.
  • Societatea va realiza manualele școlare la solicitarea directă a Ministerului Educației Naționale, pe bază de contract
  • Va fi condusă de Adunarea Generală a Acționarilor, constituită din reprezentanții Ministerului Educației Naționale, și de către un consiliu de administrație format din cinci membri
  • Reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor și membrii Consiliului de administrație ai Societății vor fi numiți și eliberați din funcție prin ordin al ministrului Educației Naționale
  • Conducerea executivă a Societății va fi asigurată de un director general

Editura, condusă de o specialistă în „terorism, proliferarea nucleară sau diferite aspecte geopolitice”

Cea căreia i s-a încredințat reorganizarea Regiei este Maria Mihaela Nistor (foto, 30 de ani), numită director general al Editurii Didactice şi Pedagogice.


Ea fost numită în august, după ce Liviu Pop s-a arătat foarte nemulțumit de activitatea Editurii:

„Am analizat ce s-a întâmplat în zona asta a achiziţiilor de manuale în ultimii cinci ani (…)

În cei cinci ani de zile, Ministerul Educaţiei Naţionale a plătit pentru manualele şcolare 142.165.286 de lei. Este suma pe care Ministerul Educaţiei a alocat-o copiilor din preuniversitar care beneficiază de manuale gratuite.

Trist este că, în această perioadă, Editura Didactică şi Pedagogică, regie autonomă care este subordonată Ministerului Educaţiei, a accesat mai puţin de 5% din aceşti bani, adică 7.321.209 lei.

Impardonabil, din punctul meu de vedere, fapt pentru care am revocat consiliul de administraţie al EDP”, afirma atunci ministrul.

Maria Mihaela Nistor a obținut în 2015 titlul de doctor la Școala Doctorală Relații Internaționale și Studii de Securitate, din cadrul Universității Babeș Bolyai și a lucrat ca:

  • expert într-un proiect POSDRU
  • timp de șase luni a fost director științific dezvoltare – cercetare în cadrul Schloer Consulting Group (SCG) East Europe (scris greșit în CV – Scholer). Aici, s-a ocupat, conform CV, de „conducerea și coordonarea cercetărilor pe teme care implică securitatea internațională (ex: terorism, proliferarea nucleară sau diferite aspecte geopolitice)”
  • director științific cerectare – dezvoltare la DICE Consulting Agency SRL, din Năsăud, care are ca obiect de activitate activități de management și de consultanță în management și o cifră de afaceri de 900 de lei (250 de euro) în 2016.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: