joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 august, 2015

1349177736mostenitorul-regelui-mihai-principele-nicolae-se-stabileste-in-romania-169633
Nicolae, exclus din linia de succesiune la Coroana României

Regele Mihai a decis luni să retragă titlul de „Principe al României” nepotului său Nicolae şi să îl excludă din succesiunea la Coroana României.

Mama fostului principe, „Alteţa Sa Regală Principesa Elena a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”.

„În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeaşi zi”, se precizează într-un comunicat al Biroului de Presă al Regelui Mihai, citat de Mediafax.


În comunicat se specifică faptul că „Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”.

„Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi”, se susţine în comunicat.

„Păstrând aceeaşi afecţiune nepotului său”, Regele Mihai „nădăjduieşte că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-şi servi idealurile şi de a folosi calităţile cu care Dumnezeu l-a înzestrat”, se mai spune în comunicat.

Explicaţii oficiale

Ioan Luca Vlad, consilier onorific al Casei Regale, a explicat luni, la Digi24, motivele retragerii titlului de Principe al României.


„Nu a fost o pedeapsă”, a afirmat consilierul, ci o consecinţă a „nepotrivirii de idei dintre idealurile Principelui şi privaţiunile cerute de aparteneţa la Casa Regală”.

Consilierul Ioan Luca Vlad a mai spus: „Prinţul Nicolae nu a făcut ceva anume. E o decizie luată pentru viitor cu o anumită tristeţe”.

Oficialul Casei Regale a mai precizat: „Rolul de Principe presupune implicarea totală, 24 de ore din 24”, iar „când eşti în public ca reprezentant al Casei Regale trebuie să ai o anumită atitudine, să suporţi anumite privaţiuni. A fost prea mult pentru el”.

Principe pentru 5 ani

Nicholas Medforth-Mills („Principele Nicolae al României”) este fiul principesei Elena a României şi a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, find al treilea în ordinea de succesiune dinastică.

Fostul principe a participat, în luna mai, la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalităţii.

În luna martie, fostul principe a participat la un tur ciclist caritabil, în beneficiul proiectelor iniţiate de Asociaţia Curtea Veche pentru promovarea lecturii la nivel naţional.

De asemnea, în luna decembrie a anului trecut, Nicoale a fost primit la palatul Buckingham de către regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, în cadrul unei vizite oficiale intreprinse de principesa Margareta la Londra.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: