marți

16 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2018

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, Oana Florea (foto), va depune în Parlament un proiect de lege care să stipuleze că persoanele care refuză să se prezinte la Comisia de anchetă să fie pedepsite cu închisoare, de la 8 zile la 3 luni, sau cu amendă penală în valoare de 10.000 de lei şi cu interzicerea de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani.

Deputatul Oana Florea a preluat în iunie 2017 şefia Comisiei de anchetă privind alegerile din 2009, ca urmare a faptului că președintele Comisiei, Mihai Fifor, a preluat funcţia de ministru al Apărării.

Comisia care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 a prezentat luni, anunță News.ro, un proiect de lege privind funcţionarea Comisiilor de anchetă, potrivit căruia refuzul de prezentare în faţa Comisiei se pedeapseşte cu închisoare de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă de 10.000 de lei şi interzicerea ocupării unei funcţii publice timp de 3 ani.


Deputatul a precizat că marţi va avea loc o şedinţă a Comisiei care anchetează scrutinul prezidenţial din 2009, la finalul căreia va fi prezentat un bilanţ.

De asemenea, potrivit proiectului consultat de News.ro, Comisia de anchetă poate cita orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, iar persoanele citate au obligaţia să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a mai spus că proiectul prevede şi că “persoanele sunt citate de către preşedintele comisiei de anchetă cu cel puţin două zile înainte de data convocării”.

Totodată, cererile de informaţii şi documente se fac de către preşedintele comisiei, cu obligaţia de răspuns în termen de maximum 10 zile.


Deputatul PSD Oana Florea mai vrea ca în cazul în care se solicită informaţii în materie penală, comisia de anchetă să trimită o cerere scrisă procurorului general, în vederea obţinerii unei copii a documentelor care conţin actele şi datele necesare realizării obiectivelor în vederea cărora a fost constituită comisia.

Comisia de anchetă specială privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009 a fost înfiinţată în luna mai a anului trecut. Din comisie au făcut parte, la început, Mihai Fifor (preşedintele), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: