marți

5 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 august, 2020

Germania şi Franţa vor ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să primească, prin reforma discutată acum, mai mulţi bani de la guvernele contributoare şi să dețină mai multă putere. Procesul de reformare a organizaţiei a fost cerut de mai multe state, după ce pandemia de Covid-19 a scos în evidenţă probleme financiare şi lacune legislative.

”A devenit clar, nu numai în timpul pandemiei actuale, că OMS nu are capacitatea suficientă de a îndeplini acest mandat”, se arată într-un document intern obţinut de Reuters și citat de News.ro.

Reformele propuse ar putea fi discutate la OMS la jumătatea lunii septembrie, au declarat pentru Reuters trei oficiali familiarizaţi cu discuţiile, într-un ritm rapid care ar confirma îngrijorările tot mai mari ale celor două puteri europene cu privire la organizaţie, pe care o consideră ca fiind supusă influenţelor externe într-un mod excesiv.


Într-un document comun difuzat printre diplomaţi implicaţi în negocierile de reformă, Berlinul şi Parisul afirmă că mandatul OMS, care include prevenirea epidemiilor în întreaga lume şi susţinerea guvernelor în combaterea acestora, nu este susţinut de resurse financiare şi puteri legale suficiente.

Un diplomat occidental la Geneva a declarat, referindu-se la contribuţiile statelor membre bazate pe PIB: ”Punctul cheie este neconcordanţa dintre mandatul OMS şi finanţare. Este foarte pro-OMS, ar trebui să aibă mai mulţi bani şi (ei solicită – n.red.) creşterea contribuţiilor evaluate. ”

Franţa şi Germania caută să obţină un consens „de la Washington şi până la Beijing” în jurul acestui document, a spus o sursă apropiată discuţiilor.

Inițiativa arată interesul major al celor două ţări pentru o revizuire care vizează consolidarea OMS, în pofida faptului că discuţiile pe această problemă cu Statele Unite, în cadrul G7, s-au prăbuşit în august, din cauza opiniilor diferite despre reformă.


Planul de reformă franco-german este axat pe consolidarea OMS, în parte pentru a împuternici organizaţia să fie mai critică faţă de statele membre care nu respectă regulile globale privind transparenţa în raportarea problemelor de sănătate şi boli.

Un oficial al guvernului german, solicitat să comenteze documentul, a spus: ”Germania împreună cu alţii doresc o reformă, negocierile sunt în curs pe diferite niveluri.”

Documentul de şapte pagini enumeră 10 reforme menite să sporească puterile legale şi finanţarea OMS.

”Bugetul general al OMS, de aproximativ cinci miliarde de dolari pe doi ani, este egal cu finanţarea unui spital subregional mai mare”, se arată în documentul comun, prin care solicită finanţări mai mari şi mai fiabile.

Doar o cincime din bugetul agenţiei provine din plăţile statelor membre fără condiţii. Restul este obţinut prin ”contribuţii voluntare pe termen scurt, imprevizibile şi în mare parte foarte specifice”, de la filantropi individuali precum Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Grup din experți naționali pentru monitorizarea crizelor

Este necesar un buget mai puternic, în special pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, afirmă documentul, pentru a evita ca OMS să atragă fonduri în mijlocul unor epidemii, ceea ce i-ar putea reduce şi mai mult independenţa.

Experţii OMS ar trebui să fie capabili să ”investigheze şi să evalueze (potenţial) epidemiile cât mai devreme posibil”, se arată în document.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OMS ar trebui, de asemenea, să fie supusă unei supravegheri mai stricte în situaţii de urgenţă, pentru a evalua rapid operaţiunile acesteia, potrivit documentului, care propune crearea unui grup de experţi naţionali care ar putea monitoriza crizele.

Pentru a asigura că reformele propuse sunt monitorizate adecvat, documentul recomandă crearea unui grup de experţi în acest scop, similar cu cel care evaluează în prezent gestionarea pandemiei.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: