joi

18 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2018

Statele membre ale Uniunii Europene vor putea reduce sau chiar elimina TVA la o largă serie de produse, în virtutea unui proiect de directivă al Comisiei Europene, care are ca scop reformarea mecanismului centralizat de stabilire a taxei în UE.

Comisia Europeană va prezenta joi o propunere de reglementare care elimina interdicția de a scuti de TVA o largă varietate de produse, interdicție căreia s-au opus mai multe țări, potrivit Reuters.

Cotele reduse sau zero de TVA se vor putea aplica tuturor produselor, exceptând pe cele precizate în mod expres, precum combustibilii, serviciile financiare, armele, alcoolul sau ţigările.


În schimb, va trebui ca statele membre UE să menţină în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% şi să aplice o cotă redusă doar pentru un număr limitat de produse.

În prezent, statele membre au de ales între două cote de TVA: cel puțin 5% sau 15% pentru bunurile de vânzare. Excepția a fost acceptată pentru țările care au avut cote mai mici dinainte ca această regulă să se adopte în anii ‘90.

Comisia propune acum ca statele să aibă în plus la dispoziție o cotă variabilă „între 0 și 5%”, care va permite, de fapt, scutirea de TVA la anumite produse. De propunere nu va mai putea beneficia însă Marea Britanie, care a criticat sistemul actual, pentru că produsele de igienă pentru femei nu puteau beneficia de un TVA mai mic de 5%.

Dacă noile propuneri vor fi adoptate, nu vor putea fi aplicate înainte de 2022, când Marea Britanie nu va mai fi parte a UE.


Cerinţa de a menţine în continuare o medie ponderată a TVA de cel puţin 12% este menită să împiedice statele membre să coboare cât mai mult cotele de TVA, pentru a atrage consumatori străini, sau să câştige simpatia alegătorilor prin măsuri care ar putea afecta veniturile la buget.

În plus, cota redusă de TVA trebuie aplicată doar bunurilor vândute consumatorilor şi nu produselor intermediare pe care companiile le tranzacţionează între ele, pentru a realiza produse finale destinate consumului final.

Propunerea Executivului comunitar poate să sufere modificări şi depinde de aprobarea statelor membre şi a Parlamentului European înainte de a deveni lege.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: