sâmbătă

18 mai, 2024

25 iulie, 2023

Poliția israeliană s-a confruntat luni noaptea cu mulțimi furioase după ce parlamentul a adoptat o lege extrem de controversată care limitează competențele Curții Supreme, anunță BBC.

Măsura – parte a unui mare pachet de reforme – va împiedica instanța să anuleze acțiuni guvernamentale pe care le consideră nerezonabile.

Într-un demers unic în istoria statului, foști șefi ai serviciilor secrete israeliene – Shin Bet și Mossad – au criticat public tentativa guvernului de a controla justiția.


Cele mai importante cinci ziare israeliene au apărut marţi cu prima pagina neagă şi cu mesajul „o zi neagră pentru democraţia israeliană”, o iniţiativă finanţată de companii israeliene de tehnologie.

Poliție călare și tunuri cu apă pentru a împrăștia manifestanții

Poliția din Ierusalim și Tel Aviv a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii care blocau autostrăzile. Criticii spun că reformele guvernului de dreapta amenință democrația israeliană.

După luni de proteste de stradă în masă asupra reformei judiciare, votul de luni al Knesset a fost o victorie importantă pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu. Dar bătălia nu s-a terminat. Un grup de supraveghere politică și liderul opoziției de centru, Yair Lapid, intenționează să depună o petiție Curții Supreme pentru a anula noua lege.

Casa Albă a calificat luni drept „regretabilă” decizia parlamentului israelian de a adopta o primă lege din pachetul pregătit de coaliția lui Netanyahu.

Sindicatele amenință cu grevă generală, rezerviștii anunță că nu vor mai răspunde la convocări


Confederația sindicală israeliană Histadrut a amenințat cu o grevă generală și mii de rezerviști militari, inclusiv piloți din forțele aeriene, au anunțat că nu se mai prezintă la serviciu dacă legea va rămâne în vigoare.

Pentru o țară care se mândrește cu capacitatea sa de a răspunde rapid la orice fel de amenințare, faptul că însăși securitatea Israelului ar putea fi compromisă provoacă o adevărată anxietate. Premierul Netanyahu a insistat că legea este necesară pentru ca guvernul să „ducă o politică în conformitate cu decizia majorității cetățenilor țării”.

”Reforma justiției” din Israel a declanșat unele dintre cele mai mari proteste din istoria statului. Luni, cel puțin 22 de persoane au fost arestate, a declarat poliția.

Guvernul, avertizat de foști șefi ai serviciilor secrete

Nadav Argaman, fost șef al Shin Bet – serviciul de informații interne al Israelul – a participat la protestele de luni alături de un grup format din foști colegi, el afirmând convingerea că „Israel nu va deveni o dictatură- Bibi are o coaliție, dar nu are poporul de partea sa. El a pierdut poporul”.

Yossi Cohen, fostul șef al serviciului extern de informații, Mossad, a cerut duminică guvernului, într-un editorial publicat de ziarul Yedioth Ahronoth, să pună capăt planului de modificare a sistemului judiciar și să se întoarcă la negocierile cu opoziția, afirmând că acțiunile coaliției de guvernare provoacă o „amenințare imediată” la adresa securității statului israelian.

Articole recomandate:

Etichete: ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: