Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că reforma administrației ar putea începe cu incorporarea în alte unități administrative a comunelor și orașelor cu până la 1.500-2.000 de locuitori.
„Cred că e nevoie şi de o reformă administrativă în România, dacă vreţi o părere personală, şi ea ar trebui începută cu localităţile care au până în 1.500-2.000 de locuitori. Trebuie dat acest semnal, poate nu de la alegerile acestea, la alegerile viitoare, dar în România este nevoie şi de o reformă administrativă. Trebuie să o facem şi să ne-o asumăm”, a spus premierul Ciolacu.
Declarația a fost oferită ca răspuns la o întrebare pusă de jurnaliști după ceremonia de deschidere a anului școlar la care a participat – Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Seâctorul 3 Bucureşti.
Întrebat ce va face pentru a se asigura că anul viitor educaţia va primi mai mulţi bani de la buget, la standardele UE, premierul a afirmat: „În primul rând, să mă asigur că nu există o risipă. Haideţi cu mine în acest colegiu şi când doriţi dumneavoastră, să am şi eu timp liber, mergem într-un colegiu din Belgia. Este acelaşi standard, primesc hrană copiii, au ateliere, clasele sunt impecabile. România este membră a UE şi aproape am ajuns la standardele… cu adevărat în Bucureşti, în municipiile mari. De aceea, repet, trebuie şi o reformă administrativă. (…) Prefer să investesc în conducători auto, în microbuze şi să strâng copiii în zone unde se face învăţământ de calitate şi la un anumit nivel. Toţi copiii trebuie să aibă aceeaşi şansă”.
Premierul Ciolacu a anunțat după discuțiile avute la Bruxelles pe marginea reducerii deficitului financiar că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament va fi structurat pe trei paliere: reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale și ajustările fiscale. Săptămâna viitoare, o echipă tehnică a Guvernului României va merge la Bruxelles pentru continuarea dialogului.
Înainte de recensământul din 2021, în România existau peste 1.400 de comune și chiar orașe cu mai puțin de 2.000 de locuitori.
Ministrul Dezvoltării spunea că reorganziarea se amână
Reforma administrativă a României este necesară, dar nu mai este timp pentru ea în actualul mandat legislativ, spunea în august ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea.
”Nu va fi timp tocmai datorită faptului că vorbim de o reformă care trebuie să aibă legislaţia necesară pentru a putea fi implementată. În prezent, vedem că avem referendumuri doar pentru ate dezlipi de o entitate existentă. Nu există o deschidere din partea comunităţilor de a face referendumuri pentru a comasa anumite localităţi. Există frica ca anumite zone sau anumite localităţi să fie neglijate din punct de vedere al proiectelor care ar trebui implementate şi, din acest motiv, cetăţenii sunt destul de rezervaţi”, a pecizat Adrian Veştea, luni seară, la TVR Info.
(Citește și: „Bani? Reorganizarea administrației: exemplul Poloniei și standardele europene de regionalizare„)
Întrebat cum ar trebui să arate împărţirea administrativ-teritorială și câte regiuni ar trebui să existe, ministrul Veştea a explicat că numărul regiunilor ar trebui să fie înjumătățit.
****
Un răspuns
Va e frica ca pierdeti alegerile?
De aceea nu faceti reforma administratiei mâncatoare de resurse?
Nu puteti face 6 spitale din fonduri nerambursabile, nu puteti face reforma administrativ teritoriala dar pană la urma ce puteti face?
In afara de comisione si șpagi la greu mai puteti face ceva pentru Romania?
Mulțumesc ca nu cenzurati!😎