cursdeguvernare

joi

24 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Referendumul pentru București, aprobat de Consiliul General – 3 întrebări

21 octombrie, 2024

Consiliul General al Capitalei a aprobat, luni, cu 47 de voturi „pentru” şi două „împotrivă”, organizarea referendumului local pe data de 24 noiembrie, simultan cu primul tur al alegerilor prezidenţiale. Dacă se organizează separat, fondurile pentru organizarea referendumului local, de aproximativ 10 milioane de lei, vor trebui plătite de PMB.

Bucureştenii vor fi invitaţi să răspundă la trei întrebări. Primele două au fost propuse de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi vizează modul de împărţire a banilor între PMB şi primăriile de sector, precum şi eliberarea autorizaţiilor de construire în Bucureşti.

La iniţiativa PSD, a fost adăugată printr-un amendament o a treia întrebare care se referă la combaterea consumului de droguri în şcoli.

Cele trei întrebări la care bucureştenii sunt aşteptaţi să se pronunţe prin „DA” sau „NU”

  • „Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?”

  • „Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?”

  • „Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?”.

Dacă se organizează separat, costuri suplimentare și risc de participare mai redusă

Există, însă, o problemă tehnică ce ar putea afecta modul în care s eva vota pe 24 noiembrie, pentru că ar trebui o lege pentru ca birourile electorale și secțiile de votare să fie aceleași și pentru referendumul local anunțat de Nicușor Dan încă din noaptea alegerilor. 

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, declara vineri că este absolut legal să avem referendum local simultan cu alegeri prezidenţiale iar singura problemă poate fi rezolvată printr-un proiect de lege iniţiat de PNL.


Primarul a menţionat că în cazul referendumului separat, costurile sunt undeva între 7 şi 10 milioane de lei.

Pentru a fi organizate în aceleași secții de votare, așa cum s-a întâmplat la referendumurile anterioare, este nevoie de votarea proiectului, care ar face posibilă această variantă, cu două voturi exprimate în aceeași secție, pentru ca alegătorii să nu stea la două cozi.

Premierul Ciolacu s-a pronunțat deja împotriva modificării legii

Dacă vor fi obligați să piardă timp dublu cu cele două scrutinuri, alegătorii ar putea alege doar unul și, fiind vorba despre Capitală, ambele variante de reducere a participării sunt în favoarea PSD – a premierului candidat la prezidențiale sau a celor trei primării deținute de social-democrați în București (sectoarele 1, 3 și 4).

Întrebat cum se poate organiza un referendum local împreună cu alegerile, Ciolacu a răspuns: ”Nu e atributul meu, întâi iniţiatorul este Consiliul General al Capitalei, pe urmă se adresează Guvernului, ministrul Justiţiei, ministrul de Interne, avizatorii acestei iniţiative pornite de la Consiliul General, vor spune dacă se poate sau nu”.

”Eu nu mai schimb nicio lege, suntem în timpul jocului, schimbăm legile chiar după fiecare?”, a susţinut premierul.

”Eu cred în descentralizare, cred în continuare în descentralizarea autorităţilor locale şi tot vorbim de ea de 30 şi ceva de ani şi este cazul să facem această descentralizare. Dacă bucureştenii consideră că desfiinţarea primăriilor de sector ajută la această descentralizare, aşa o să facem. De aceea am spus, orice exerciţiu democratic este binevenit, astfel încât Parlamentul să ştie cum să legifereze”, a mai spus Marcel Ciolacu.

Ce urmează

”Prefectul înştiinţează, conform legii, Ministerul de Interne, care mai departe înştiinţează AEP-ul, se constituie un birou electoral municipal care va gestiona desfăşurarea acestui referendum. Dacă Parlamentul dă o lege prin care referendumul local se comasează cu alegerile naţionale, cu primul tur alegerilor prezidenţiale, în acel moment nu va mai fi nevoie de birou electoral municipal. El va fi acelaşi cu biroul electoral municipal de la alegerile prezidenţiale şi în fiecare secţie de votare vom avea o singură comisie şi mai multe buletine de vot, turul întâi alegeri prezidenţiale şi aceste trei buletine de vot pentru referendumul nostru local”, a explicat primarul, după votul de luni din Consiliul General.

Nicuşor Dan a spus că, dacă nu se întâmplă lucrul ăsta, primarii de sector vor trebui să găsească săli diferite sau să vadă dacă sala permite funcţionarea a două comisii în aceeaşi sală şi, bineînţeles că şi costurile vor fi ceva mai mari pentru că toţi oamenii trebuie plătiţi conform legii, iar costurile vor fi suportate de Primăria Capitală.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Sa ne jucam de a referendumul!
    Doar intrebarea 2 o vad utila si cu efecte pe termen lung.
    Intrebarea 3 e degeaba si nu produce efecte.
    Intrebarea 1 trebuie revazuta si reformulata in sensul disparitiei primariilor de sector , a desfiintării acestora din primavara anului viitor.
    Merci,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Sa ne jucam de a referendumul!
    Doar intrebarea 2 o vad utila si cu efecte pe termen lung.
    Intrebarea 3 e degeaba si nu produce efecte.
    Intrebarea 1 trebuie revazuta si reformulata in sensul disparitiei primariilor de sector , a desfiintării acestora din primavara anului viitor.
    Merci,

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: