3 octombrie, 2024

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a prezentat joi o listă cu 20 de solicitări concrete înaintate candidaților eligibili la președinție, urmând ca săptămâna viitoare să înceapă întâlnirile cu aceștia și cu reprezentanții partidelor care-i susțin. Printre cereri figurează și transferarea autorizațiilor de construcție, de la primăriile de sector, la Primăria Capitalei, pentru asigurarea dezvoltării unitare și funcționale a Bucureștiului.

”Vom avea alegeri prezidenţiale şi parlamentare şi cu această ocazie am venit în faţa dumneavoastră cu un set de 20 de solicitări pe care le am către candidaţii la alegerile prezidenţiale şi către partidele pe care ei le reprezintă. O să le fac azi publice. Începând de săptămâna viitoare, o să le solicit o întâlnire ca să-mi spună dacă susţin sau dacă nu susţin aceste chestiuni pe care eu le propun”, a declarat primarul Capitalei.

Solicitările sunt grupate pe șase categorii

”Sunt grupate în şase categorii, patru dintre ele sunt chestiuni legislative pe finanţarea Bucureştiului, pe urbanism, pe spaţii verzi şi pe nişte mecanisme administrative. Apoi sunt nişte obiective naţionale în Bucureşti pentru care avem interes şi apoi sunt nişte solicitări pentru consilierii generali din partidele care vor fi în Consiliul General”, a explicat Nicuşor Dan.

Chestiunile financiare


”Primul set de solicitări pe chestiuni financiare. Prima dintre ele, modificarea legii finanţelor publice locale şi a Codului Fiscal, astfel încât împărţirea taxelor şi impozitelor pe care le plătesc bucureştenii între Primăria Generală şi primăriile de sector să o facă Consiliul General şi nu Parlamentul. Aşa cum se întâmplă în toate capitalele europene care au subdiviziuni administrative. E o chestiune de coerenţă. Consiliul General are o viziune de ansamblu şi ştie mai bine decât Parlamentul care sunt urgenţele de finanţare”, a spus Nicuşor Dan, citat de News.ro

El a menţionat că îşi doreşte ca posibilitatea de împrumut a unităţilor administrativ-teritoriale să fie proporţională cu numărul de locuitori. 

”Aşa cum este azi, aşa-numita lege a plafoanelor, municipiul Bucureşti se poate împrumuta la fel de mult cum se poate împrumuta municipiul Făgăraş sau municipiul Reşiţa sau municipiul Alexandria, ceea ce, evident că necesităţile de a dezvolta aceste oraşe sunt cantitativ diferite”, a precizat Nicuşor Dan.

Urbanism şi construcţii

”Al doilea set de solicitări vizează urbanismul şi construcţiile.  Prima dintre ele, am mai spus-o inclusiv în seara alegerilor locale, doresc ca toate autorizaţiile de construire din Bucureşti să fie emise de primarul general şi toate documentaţiile de urbanism din Bucureşti să fie votate de Consiliul General, pentru că, pe de o parte, este nevoie de o coerenţă, pentru că, pe de altă parte principala problemă a bucureştenilor, traficul, este strâns legată de modul în care se construieşte în Bucureşti după cum observăm cu toţii, şi pentru că, de ce să n-o spunem, există un grad mare de ilegalitate în emiterea autorizaţiilor şi a documentaţiilor de urbanizare”, a mai transmis Nicuşor Dan.


Referendumuri locale – pentru a se stabili cum se împart banii între primării

Miercuri, primarul Nicușor Dan a anunțat că va propune organizarea a două referendumuri care să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare sau prezidențiale, pe două probleme cheie:

  • distribuirea fondurilor între municipalitate şi sectoare
  • eliberarea autorizaţiilor de construire

„Depinde de Consiliul General. (…) Trebuie să fie două referendumuri (…) – cum se împart banii între Primăria Capitalei şi sectoare şi cine dă autorizaţiile de construire în Bucureşti. Condiţia legală este ca primarul să îl propună, Consiliul General să îl aprobe. (…) O să supun votului Consiliului General în următoarea şedinţă, care o să fie în 8, 9, 10, fie în 14 octombrie, aceste două referendumuri”, a explicat Nicuşor Dan.

Noul plan Urbanistic

Primarul a mai anunțat miercuri că propunerea unui nou plan Urbanistic General (PUG) va fi finalizată la sfârşitul anului sau la începutul lui 2025, după care va urma avizarea sa de aproximativ 40 de instituţii şi, ulterior, votul în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„În momentul de faţă, toate studiile care au fost – vreo 20 – au fost recepţionate de Primărie. Acum suntem la faza în care discutăm pe studiul sinteză, care spune care sunt problemele şi care trebuie să fie soluţiile pentru a desena cu adevărat Planul Urbanistic General. Universitatea şi cu colaboratorii au elaborat acest studiu sinteză în urmă cu vreo lună şi jumătate (…). Probabil, într-o lună jumătate – două o să avem acest studiu şi ne apucăm de plan, deci, probabil că sfârşitul acestui an, începutul anului viitor, o să avem propunerea de plan, după care urmează avizarea lui de cam 40 de instituţii, inclusiv Agenţia de Mediu, unde este şi o dezbatere cu publicul, şi după aceea votul în Consiliul General”, a răspuns Nicuşor Dan, întrebat de jurnalişti despre situaţia Planului Urbanistic General, cu prilejul participării sale, miercuri, la Summitul capitalelor europene pentru arhitectură, urbanism şi administraţie, organizat de Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România alături de Municipalitate.

El a menţionat că noul plan Urbanistic General va aduce mai multe noutăţi, printre care cea că nu vor mai putea fi construite blocuri în mijlocul câmpului, iar ulterior administraţia locală să facă drumul.

„Planul Urbanistic General din anul 2000 a fost un instrument foarte bun pentru anul 2000, însă nu a putut să anticipeze toate lucrurile şi modul în care el va fi interpretat”, a punctat Nicuşor Dan.

Municipalitatea – a arătat el – are trei priorităţi legate de urbanism, dintre care una este reprezentată de dezvoltarea oraşului pe principii corecte, ştiinţifice.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: