cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Referendum în Catalonia: 80% dintre catalani vor independenţa regiunii

10 noiembrie, 2014

Rezultatele referendumului pentru independenţa Cataloniei – care a avut loc duminică – arată că peste 80% dintre catalani îşi doresc independenţa. Consultarea populară nu are valoare juridică, dar ea a avut loc în ciuda opoziţiei Curţii Constituţionale spaniole, al cărei verdict a fost împotriva organizării acesteia.

Mai mult de două milioane de oameni, din 5,4 milioane cu drept de vot, s-au prezentat la vot, iar liderul catalan Arturo Mas a calificat evenimentul de duminică un “mare succes”, care deschide drumul spre un referendum oficial.

Electorii a trebuit să răspundă al două întrebări: dacă vor ca regiunea Catalonia să fie un stat şi dacă vor ca acesta să fie independent. Datele oficiale arată că 2.236.806 de oameni au participat la vot şi că80% au răspund da la ambele întrebări. Puţin peste 10% a votat pentru Catalonia ca stat, dar nu pentru independenţă şi 4,5% au răspuns nu la ambele întrebări.


Partidele unioniste saniole susţin că, întruct referendumul a fost organizat de grupurile proindependenţă catalane, nu reflectă dorinţele regiuni în mod legal.

Adunarea Naţională Catalană, un grup de presiune, a strâns semnături la secţiile de vot pentru o petiţie care urmează să fie trimisă Comisiei Europene şi la Naţiunile Unite, pentru a cere autorul în convingerea guvenului spaniol de a permite un referendum oficial.

Naţionalismul catalan a fost alimentat de condiţiile culturale şi economice. Prospera regiune de 7,5 milioane de locuitori contribuie la economia spaniolă cu mai mult decât primeşte de la guvernul federal.

Catalanii nu au fost descurajaţi de eşecul referendumului de secesiune a Scoţiei

Miscările separatiste europene căpătaseră curaj odată cu ampla campanie pentru indendependenţa Scoţiei, care a precedat votul popular. Însă eşecul referendumului a părut să le dea de gândit separatiştilor din întreaga Europă.


Totuşi, catalanii nu au fost descurajaţi. Mişcarea de independenţă a căpătat amploare în ultimul deceniu, accentuată de criza economică din Spania şi de refuzul Madridului de a răspunde solicitărilor regionale.

Catalanii s-au radicalizat în 2012, când Mariano Rajoy a refuzat să acorde independenţă fiscală, pe model basc, regiunii.

Referendumul solicitat de guvernul regional este considerat de Madrid ilegal, iar catalanii cred că sunt nedreptăţiţi prin comparaţie cu locuitorii celorlalte regiuni ale Spaniei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: