sâmbătă

20 aprilie, 2024

5 septembrie, 2021

Banca Centrală Europeană (BCE) va începe să reducă progresiv volumul programului de cumpărare de eurobonduri în regimul de urgenţă aferent pandemiei (pandemic emergency purchase programme – PEPP), din trimestrul 4 al acestui an, chiar dacă s-ar putea să nu epuizeze întreaga sumă prevăzută, de 1.850 de miliarde de euro, înainte de sfârșitul programat în 2022.

Economiștii întrebați de Bloomberg se așteaptă ca îmbunătăţirea perspectivelor economice să permită oficialilor BCE să reducă ritmul achiziţionării de obligaţiuni de la 80 de miliarde de euro în septembrie, la aproximativ 50 de miliarde de euro în martie 2022.


„Ar fi prematur să decidă când nu se va mai aplica PEPP, dar o reducere a achiziţiilor lunare este rezonabilă – în special în urma îmbunătăţirii condiţiilor financiare, din iunie”, a explicat Joerg Angele, economist la Bantleon Bank AG.

Programul principal de achiziții ar putea dura până în 2024

Pe de altă parte, ar mai putea continua să cumpere obligațiuni până în 2024, în cadrul programului său principal și, probabil, mult mai mult, a arătat un sondaj realizat de Reuters în rândul a 42 de economiști.

Având în vedere că redresarea economică a zonei euro s-a îmbunătățit în mare măsură în urma extinderii campaniilor de vaccinare și că inflația este la maximul ultimilor 10 ani, este de așteptat ca BCE să anunțe pe 9 septembrie o reducere a achizițiilor lunare din programul său de achiziții de urgență de urgență (PEPP) – spun economiștii consultați.

(Citiți și: „BCE: Creșterea economică solidă a Europei este în grafic – impactul variantei Delta este limitat”)

Aproape 60% dintre economiști  au declarat că BCE va reduce ritmul stimulului său de urgență din trimestrul următor, în timp ce 17 au spus că își vor menține ritmul actual „semnificativ mai ridicat”. Niciunul nu prezice o accelerare suplimentară.


Achizițiile de obligațiuni în cadrul programului principal de achiziții de active (APP) durează de peste 6 ani și se ridică la 20 de miliarde de euro pe lună.

„Zona euro merge în aceeași direcție ca Japonia. Nu credem că vor ajunge într-un punct în care pot crește ratele dobânzii sau pot opri achizițiile de active în orizontul nostru de prognoză”, a declarat Andrew Kenningham, economist șef la capital Economics .

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: