Evenimentul

Proiect: Se schimbă regimul fiscal al impozitării profitului companiilor străine obținut în România

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va propune Guvernului încă o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi a Codului de procedură fiscală, după seria care… Mai mult

14.08.2019

Chestiunea

Scurt: 21,4% din românii în vârstă de muncă se află în străinătate. Cum stau celelalte state UE

În 2018, românii au condus detașat în clasamentul european al persoanelor în vârstă de muncă (20-64 de ani) plecate în străinătate. Potrivit datelor comunicate de… Mai mult

13.08.2019

La obiect

Inflaţia a urcat din nou peste pragul de 4%, prin efectul de bază

Indicele anual al preţurilor de consum pentru populaţie a crescut surprinzător la 4,12% ( de la 3,84% în luna precedentă), deși prețurile au scăzut în… Mai mult

12.08.2019

Chestiunea

Contracție surprinzătoare a schimburilor comerciale externe

Scădere, în premieră după mai mulți ani, atât a exporturilor (-5,5%) cât și a importurilor lunare (-6,9%), la nivelul lunii iunie 2019. Ultima situație de… Mai mult

11.08.2019

Cronicile

Rectificarea Dezvoltării. A ministrului Dezvoltării

de Mariana Bechir 30.9.2014

Guvernul a aprobat marți a doua rectificare de buget pe anul 2014.
Caracteristica cea mai evidentă:  administrațiile locale primesc în plus peste 2 miliarde de lei, iar investițiile şi cofinanţarea proiectelor europene se diminuează. Un alt lucru neobișnuit: circa 64% din investițiile pe tot anul au fost mutate în ultimele 3 luni și trec, pentru proiectele locale, prin Ministerul Dezvoltării – condus de vicepremierul Dragnea.

Premierul Victor Ponta declara luna aceasta, la o întâlnire cu oamenii de afaceri, că România va investi până la sfârşitul anului peste trei miliarde de dolari, sumă ce va păstra deficitul public în limita de 2% din PIB (convenit cu FMI şi CE).

“Am mers pe o cale, altfel corectă, aceea de a scădea în fiecare an deficitul public, de a ne duce spre ţintele europene de deficit structural. Cred însă că în acest an am mers un pic prea repede pe această cale. După 7 luni din anul 2014, România are un deficit al bugetului public de 0,2% din PIB. În mod normal, pentru o economie puternică, consolidată, asta ar fi o veste bună. Pentru o economie ca cea românească, care are nevoie de investiţii, nu cred că e o veste atât de bună”, explica pe 8 septembrie Victor Ponta.

(Citiți și: ”Misterele Bugetului 2014 / Legea care împarte miliardele cu pixul unui singur om”)

Prin proiectul de rectificare aprobat marți, veniturile totale sunt diminuate cu 1,4 miliarde lei, iar cheltuielile cu 1,48 miliarde lei.

Cea de a doua rectificare bugetară arată însă că cea mai mare parte a banilor a acordaţi suplimentar Nu se duc la investiţii :

(CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIRE)

Principalii beneficiari : primăriile

Administraţiile locale, primării şi judeţe, sunt beneficiarele celor mai mari sume distribuite la această rectificare.

Ele primesc, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată, 1.167,1 milioane de lei astfel, din care:

 • 50,6 milioane lei, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor (salarii etc.)
 • 194,5 de milioane de lei, pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de;
 • 380,0 milioane lei pentru echilibrarea bugetelor locale
 • doar aproximativ jumătate, 542,0 milioane lei, se duc la drumurile judeţene şi comunale, “urmare a solicitărilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice;”

Investiţiile locale vor fi finanţate prin programele de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, unde bugetul a fost suplimentat cu 575,2 milioane de lei.

Per total, administraţiile locale mai primesc circa un miliard de lei, pentru investiții dirijate prin MDRAP. Suma înscrisă anterior la bugetul MDRAP pentru Programe cu finantare din Fonduri Externe Nerambursabile postaderare (FEN) se reduce cu 950 de milioane de lei.

Astfel:

 • Programul Naţional de Dezvoltare Locală primește 1,051 miliarde lei,
 • Programul naţional de construcţii de interes public sau social derulat prin Compania Naţională de Investiţii se dau 83,6 milioane lei,
 • pentru achitarea primei de stat pentru economisire în domeniul locativ restantă aferentă depunerilor din anul 2013 se virează 182,3 milioane lei.

În paralel, scad cu 3,9 miliarde de lei cheltuielile prin care sunt cofinanţate proiectele din fonduri externe nerambursabile postaderare. Din acest total, un miliard de lei dispare de la Secretariatul General al Guvernului, în subordinea căruia a fost trecut Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (care se ocupă de mari proiecte, în special autostrăzi).

(Citiți și: ”Rectificarea : Banii de investiții, transferați spre cheltuielile cu bunuri și servicii. Opinia Consiliului Fiscal”)

Ministerele care primesc bani:

 • Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice: +1.215,1 milioane lei
 • Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice: per sold creste cu +575,2 milioane lei
 • Ministerul Afacerilor Interne: +254,9 milioane lei
 • Ministerul Apărării Naţionale: +140,8 milioane lei
 • Ministerul Justiţiei: +106,8 milioane lei
 • Ministerul Afacerilor Externe: +96,0 milioane lei

Ministere care pierd bani:

 • Ministerul Finanţelor Publice- Acţiuni Generale: -992,8 milioane lei;
 • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: -1.047,5 milioane lei;
 • Ministerul Sănătăţii: -264,6 milioane lei;
 • Ministerul Transporturilor: -170,2 milioane lei;
 • Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice: -164,9 milioane lei
 • Ministerul Culturii: – 10,2 milioane lei
 • Ministerul Educaţiei: – 5,5 milioane lei
 • Secretariatul General al Guvernului: -1.340,4 milioane lei
Potrivit declarațiilor făcute de premierul Victor Ponta, după ședința de marți în care s-a aprobat rectificarea, Ministerul Culturii şi cel al Educaţiei nu ar fi pierdut bani.

De asemenea, vor avea loc diminuări la bugetul Administraţiei Prezidenţiale – cu 1,3 milioane lei, al Camerei Deputaţilor – cu 6,1 milioane lei, al Curţii Constituţionale – cu 200.000 lei, şi al Academiei Române – cu 6,9 milioane lei.

Senatul va primi 4,2 milioane lei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – 4,8 milioane lei, Avocatul Poporului – 10.000 lei, Serviciul Român de Informaţii – 67,4 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe – 27 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază – 18,8 milioane lei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 50.000 lei.

Ministrul Bugetului: La Agricultură şi la Mediu, tăierile sunt “temporare”

În privinţa reducerilor de la Ministerul Agriculturii şi de la cel al Mediului, premierul a refuzat să dea explicaţii, lăsându-l pe ministrul Bugetului, Darius Vâlcov, să clarifice neconcordanţele din declaraţiile lui Victor Ponta şi anexele rectificării aflate pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Darius Vâlcov a explicat că este vorba de o tăiere “temporară” generată de banii care sunt aferenţi fondurilor europene nerambursabile (FEN) şi care au fost retraşi pentru acest moment, atât de la Agricultură, cât şi de la Mediu.

“La Ministerul Agriculturii, miliardul este reducerea FEN-urilor, care la sfârşitul lunii noiembrie se va echilibra în funcţie de execuţia la celelalte ministere. Miliardul a fost temporar tăiat, până la sfârşitul lunii noiembrie”, a declarat ministrul, citat de MEDIAFAX.

“La Mediu s-au luat 150 milioane de la FEN-uri şi efectiv li s-au alocat 22 milioane. Banii aceştia de la FEN-uri i-am operat în contabilitatea fiecărui minister acum, urmând să ne reglăm în funcţie de execuţia pe care dumnealor o vor avea la 10 şi la 11 luni, să le alocăm sau să le retragem bani”, a mai adăugat Darius Vâlcov.

Întrebat dacă cele două ministere sunt, deci, pe minus, ministrul a răspuns: “Dacă adunaţi şi FEN-urile, da. Dacă nu le adunaţi, efectiv dumnealor au primit bani”.

(DESCĂRCAŢI AICI ANEXELE RECTIFICĂRII: ANEXA 1, ANEAXA 2, ANEXA 3, ANEXA 4, ANEXA 5, ANEXA 6, ANEXA 7, ANEXA 8)

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.9.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

”Calea Baltică”, urmată de protestatarii din Hong Kong – lanț uman de-a lungul tuturor districtelor

Iulian Soare

Zeci de mii de protestatari din Hong Kong au format vineri seara un lanţ uman într-un protest paşnic, după aproape trei luni de demonstraţii antiguvernamentale.… Mai mult

Stiri

Donald Trump cheamă acasă companiile americane, China anunță taxe vamale pentru importurile din SUA

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, le-a cerut, vineri după-amiază, companiilor americane care au activităţi în China să revină în Statele Unite, în contextul amplificării conflictului comercial… Mai mult

Stiri

Două asociații ale magistraților îi cer președintelui Iohannis să refuze numirea judecătoarei Dana Gârbovan la Ministerul Justiției

Vladimir Ionescu

Asociația “Forumul Judecătorilor din România” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție”, două dintre organizațiile reprezentative ale magistraților, îi solicită președintelui Klaus Iohannis să nu dea curs… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă, desemnată în unanimitate candidatul PSD la prezidențiale

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă a fost aleasă în unanimitate, sâmbătă, la Congresul extraordinar al PSD, candidatul social-democraților la alegerile prezidențiale. “Știu că, alături de voi, voi… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului: Poliția Locală nu poate ridica mașini, prefectul de București trebuie să atace hotărârea

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului îi solicită Prefectului Municipiului București să atace în contencios hotărârea Consiliului General al Municipiului București prin care s-a decis ridicarea mașinilor din oraș.… Mai mult

Stiri

Rusia / Prima centrală nucleară plutitoare se pregătește să traverseze apele arctice

Vladimir Ionescu

Din Murmansk spre Extremul orient, prima centrală nucleară plutitoare din lume începe vineri o călătorie de 5.000 de kilometri în Arctica, în ciuda temerilor militanților… Mai mult

Stiri

Video / 10 minute înspăimântătoare: Sindicatul polițiștilor demonstrează cum se măsluieşte un concurs pentru ocuparea unui post de conducere în Poliţie, ca să câştige „cine trebuie“

Mariana Bechir

Sindicatul Pro Lex a postat pe Youtube o filmare care demonstrează corupția din interiorul Poliției și modul în care sunt promovați incompetenți în structurile de… Mai mult