vineri

29 martie, 2024

2 august, 2011

Ministerele Transporturilor, Agriculturii şi internelor vor primi cele mai mari supliementări de fonduri la prima rectificare bugetară din acest an, iar Ministerul Mediului pare să fie perdantul de la reîmpărţeala guvernamentală, potrivit unui proiect obţinut de cursdeguvernare.ro.

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) este prioritatea numărul unu a realocărilor bugetare, cu o suplimentare de 1,6058 mliarde de lei. Din aceşti bani, 300,0 milioane lei pentru Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în vederea achitării lucrărilor efectuate pentru construcţia de autostrăzi. 515,6 milioane lei sunt pentru finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente Programelor europene de preaderare ISPA şi 130 de milioane de lei pentru majorarea capitalului social la Compania Naţionala de Căi .Ferate „ C.F.R” – S.A.

Pe locul doi la rectificarea bugetară este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care primeşte un plus de 910,3 milioane lei. Din aceşti bani, ministerul lui Valeriu Tabără va folosi 735 de milioane lei pentru asigurarea condiţiilor necesare absorbţiei a circa 626 milioane euro din fondurile europene alocate FEADR (sume existente în cont a BNR), menţionează documentul. ”Necesitatea acordării acestui împrumut este justificată de nivelul contractelor de finanţare semnate de APDRP cu beneficiarii publici ai FEADR, precum şi pentru alocarea de fonduri suplimentare instituţiilor din subordine finanţate din venituri proprii şi subvenţii”, se arată în document.


Deşi trebuie să disponibilizeze 10.000 de lucrători, Ministerul Administraţiei şi Internelor primeşte un spor bugetar de 696,1 milioane lei. Din aceşti bani, 37,4 milioane lei sunt alocaţi pentru Agenţia Naţională pentru cadastru şi Publicitate Imobiliară (programul INSPIRE) şi 12 milioane lei pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă de combustibil.

În schimb, va pierde bani Ministerul Mediului şi Pădurilor. Portofoliul condus de UDMR-istul Laszlo Borbely va pierde 148,3 milioane lei la rectificarea bugetară care este aşteptată pentru săptămâna viitoare.

De asemenea, de la Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale se diminuează bugetul cu 418,5 milioane lei.

Guvernul contează pe o creştere a PIB cu 1,7%

Pentru majorările bugetare, Guvernul se bazează pe o creştere de 1,7% a produsului intern brut în anul 2011.


Veniturile încasate ale bugetul general consolidat au fost de 85,0 miliarde lei, cu 9,6% mai mari faţă de anul precedent, în principal, ca urmare a creşterii încasărilor din taxa pe valoarea adăugată (+31,5%), accize (+27,1%) şi venituri din capital (+58,9%),

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 96,2 miliarde lei, au înregistrat o uşoară creştere în termeni nominali cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a creşterii cheltuielilor de cofinanţare pentru proiecte cu finanţare nerambursabilă, însă ca pondere în PIB s-au redus cu 0,9 puncte procentuale, mai susţine Ministerul de Finanţe, care a iniţiat rectificarea.

Cât primeşte sănătatea:

Ministerul Sănătăţii mai ia 349,5 milioane de lei, reprezentând „Transferuri din bugetul de stat către bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate” pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Tot la sectorul sănătăţii, Bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări sociale de Sănătate – administrat de casa naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) – se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli cu 291,7 milioane lei, pentru medicamente.

De asemenea, peste 1,6 miliarde de lei vor mai putea fi obţinuţi prin credite de angajament pentru medicamente şi programele naţionale de sănătate.

”Având în vedere consumul ridicat de medicamente care a dus până în prezent la angajarea creditelor alocate în anul 2011 cu această destinaţie şi pentru asigurarea unui acces neîntrerupt al populaţiei la medicamente cu şi fără contribuţie personală, precum şi la medicamente şi materiale sanitare specifice în cadrul programelor naţionale de sănătate, este necesară majorarea creditelor de angajament aprobate pe anul 2011 cu suma de 1,682 miliarde de lei.

Astfel, pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală cu suma de 982 de milioane de lei şi cu suma de 700 de milioan de lei pentru programele naţionale de sănătate”, se arată în proiect.

Totodată, tot la CNAS, suma de 242,5 milioane de lei este necesară pentru asigurarea continuităţii tratamentului bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate, inclusiv pentru cei din cadrul programului naţional de oncologie şi diabet, se mai arată în proiectul obţinut de cursdeguvernare.ro.

Cine mai primeşte bani la rectificare

* Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului primeşte încă 300 de milioane de lei, pentru derularea ”în bune condiţii a proiectelor prin Compania Naţională de Investiţii CNI S.A. şi prin Agenţia Naţională de Locuinţe”.

* Ministerul Apărării Naţionale primeşte 239 milioane lei.

* Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri ia 140,3 milioane de lei. Banii pentru subvenţia parţială de dobândă în programul Mihail Kogălniceanu pentru IMM-uri, precum şi pentru acordarea ajutorului de stat pentru închiderea minelor aparţinând Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, după comunicarea notificării de către Comisia Europeană.

* Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale primeşte 124,8 milioane de lei;

* Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale mai ia 21,2 milioane lei, Din aceşti bani, 11,58 milioane de lei sunt pentru Programul “Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software” , 5,441 milioane de lei sunt pentru plata despăgubirilor civile aferente proceselor avute pe rol. De asemenea, Proiectul “Economia Bazată pe Cunoaştere” primeşte 4,2 milioane de lei.

 bani pentru plata datoriilor

Proiectul rectificării bugetare cuprinde şi suplimentări de fonduri în vederea stingerii

datoriilor unor companii de stat sau direct ale unor ministere, sume care nu vor afecta deficitulul bugetului general consolidat pe anul 2011,după cum susţine Ministerul Finanţelor Publice, iniţiatorul proiectului.

Astfel, la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii vor ajunge circa 800 de miliaone de lei pentru CFR, privind achitarea unor obligaţii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor primeşte 302,7 milioane lei pentru achitarea obligaţiilor către furnizorii de energie termică, iar Ministerul Agriculturii ia 115,3 milioane de lei pentru achitarea datoriilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ,,Gheorghe Ionescu Siseşti” către bugetul de stat şi încă 60 de milioane lei pentru datoriile generate de derularea Programului SAPARD.

De asemenea, Ministerul Economiei, 79 de milioane de lei vor fi folosiţi pentru achitarea obligaţiilor Societăţii Naţionale ,,Nuclearoelectrica” S.A. către producătorul de apă grea Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare.

La Ministerul Apărării Naţionale, 12 milioane de lei vor reveni Regiei Autonome ROMAVIA, exclusiv pentru achitarea obligaţiilor acesteia.

Rectificarea va cuprinde fonduri şi pentru autorităţile locale.

Astfel, la Ministerul Finanţelor Publice – Acţiuni Generale vor fi alocaţi 248,1 milioane lei pentru unităţile administrativ teritoriale în vederea plăţii TVA aferente achiziţiilor din fonduri publice în cadrul proiectelor ISPA.

MAI îşi majorează cel mai mult fondul de salarii, deşi trebuia să disponibilizeze 10.000 de salariaţi

Proiectul primei rectificări bugetare din acest an prevede ca din sumele alocate ministerelor să fie direcţionate către fondurile de salarii sume importante, pentru acoperirea majorării salariale de 15% acordate de la începutul acestui an, echivalentă cu 10 puncte procentuale din diminuarea suferită de bugetari în 2010.

Astfel, 723,9 milioane de lei vor fi redistribuiţi din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – ,,Acţiuni Generale pentru fondurile de salarii de la ministere şi alte instituţii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor primeşte cei mai muli bani la fondul de salarii, deşi trebuia să disponibilizeze 10 .000 de oameni. La fondul de salarii al MAI vor ajunge 344 de milioane lei, dar din aceşti bani 94 de milioane lei vor fi alocaţi pentru cei care vor lucra la recensământul populaţiei.

Ministerul Apărării Naţionale primeşte 227 de milioane de lei pentru salarii, Serviciul Român de Informaţii ia 38,5 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe, 5 milioane de lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 3 milioane lei, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, 6,4 milioane lei.

Curtea de Conturi şi Ministerul Justiţiei primesc câte 10 milioane lei pentru salarii., Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, 0,1 milioane lei, iar Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 78 de milioane de lei.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

  1. „ Transporturile, Agricultura şi Internele primesc cele mai mari suplimentări. MAI îşi măreşte (?!-s.n.) fondul de salarii, înainte de disponibilizări (?!-s.n.) ”

    De ce nu ne miram ?! Pentru ca aceasta este adevarata „filozofie” a sistemului . Pentru ca de 20 de ani inauguram „cu panglici” si pe banii nefericitului contribuabil cate 1 km din autostrazi ( inexistente inca ) la cele mai mari preturi din Europa( si nimeni nu este vinovat) , pamanturile sunt in paragina si importam acum ceea ce cultivam odata , dar taranii nu au acces la fondurile europene ( si nimeni nu este vinovat ) , interlopii se rafuiesc la lumina zilei pe strazi si sub camerele de luat vederi iar Politia suna la 112 pentru ca cetatenii au iesit din carti de mult ( si nimeni nu este vinovat ). Deci stim deja ce va urma in urmatorii 20 de ani din care a trecut deja unul .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

  1. „ Transporturile, Agricultura şi Internele primesc cele mai mari suplimentări. MAI îşi măreşte (?!-s.n.) fondul de salarii, înainte de disponibilizări (?!-s.n.) ”

    De ce nu ne miram ?! Pentru ca aceasta este adevarata „filozofie” a sistemului . Pentru ca de 20 de ani inauguram „cu panglici” si pe banii nefericitului contribuabil cate 1 km din autostrazi ( inexistente inca ) la cele mai mari preturi din Europa( si nimeni nu este vinovat) , pamanturile sunt in paragina si importam acum ceea ce cultivam odata , dar taranii nu au acces la fondurile europene ( si nimeni nu este vinovat ) , interlopii se rafuiesc la lumina zilei pe strazi si sub camerele de luat vederi iar Politia suna la 112 pentru ca cetatenii au iesit din carti de mult ( si nimeni nu este vinovat ). Deci stim deja ce va urma in urmatorii 20 de ani din care a trecut deja unul .

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: