13 septembrie, 2017

Guvernul este nevoit să-și ajusteze negativ planurile privind atragerea de fonduri europene, având în vedere că reduce drastic cofinanțarea bugetată pentru proiectele bazate pe acestea,  potrivit datelor rectificării bugetare aprobate de guvern miercuri.

Cheltuielile cu proiectele de finanțare din fonduri externe nerambursabile scad cu 4.177 milioane de lei, din care:

  • peste 3.480 milioane de lei este reducerea cofinanțării la proiectele exercițiului european 2014-2020 și
  • peste 697 milioane de lei este reducerea cofinanțării la proiectele din fondurile externe postaderare

Totodată, Guvernul se aşteaptă la scăderea cu 493,3 milioane de lei a sumelor primite în restul anului „de la UE/alți donator în contul plăților efectuate și prefinanțări aferente cadrului financiar 2014-2020”.


La începutul anului, guvernul îşi făcuse socoteala că va primi de la Uniunea Europeană peste 10 miliarde de lei, lăsând laoparte cele 12 de miliarde care reprezentau subvenţiile directe pentru agricultură şi fondurile pentru dezvoltare rurală, care ajung direct în afaceri private.

În august, premierul Mihai Tudose cobora deja ținta, apreciind că România va atrage anul acesta fonduri europene de peste 5,2 miliarde de euro, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

Numai că, execuția bugetară pe șase luni deja arăta plăți efectuate de 5,6 miliarde, din care însă 5,1 miliarde sunt sumele aferente Policii Agricole Comune. Ceea ce înseamnă că fondurile atrase realmente pentru proiecte de dezvoltare au fost nesemnificative.

Guvernul prevede, de altfel, că vor veni mai puțin bani de la UE, căci alocă, prin rectificare, Ministerului Finanţelor 2.464 milioane lei „pentru prefinanțarea de la bugetul de stat în cazul indisponibilității temporare a fondurilor europene”, potrivit comunicatului emis miercuri.


Ministrul Finanţelor, Ionuț Mișa, a promis că „procesul de contractare a proiectelor din fonduri europene şi a proiectelor naţionale nu va fi afectat”, căci „deşi s-au tăiat fonduri, ministerele rămân cu acelaşi volum de credite de angajament”.

Ceea ce, logic, nu înseamnă că creditele de angajament vor acoperi reducerile de credite bugetare.

Rectificări

Guvernul a tăiat peste 8,5 miliarde de lei de la ministerele care sunt responsabile cu  cele mai mari investiţii din fonduri europene:

  • Ministerul Transporturilor: – 6.249,1 milioane de lei
  • Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene:  – 1.980 milioane lei
  • Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale: -303,4 milioane lei.

Guvernului admite că reducerile s-au făcut „în principal din sumele aferente proiectelor cu finanțare din fonduri europene”, potrivit comunicatului citat.

Totodată se scuză că reducerile s-ar fi  „motivat de aprobarea cu întârziere a bugetului pe anul 2017, întârzierea procedurilor de achiziție, ceea ce a condus la un grad redus al execuției bugetare pe primele 8 luni din acest an”.

Vor primi bani mai mulţi:

  • Ministerul Agriculturii: +1,8 miliarde de lei pentru plăţile directe, pentru asigurarea înfiinţăriii culturilor de anul viitor.
  • Ministerul Afacerilor Interne: + 1,1 miliarde de lei, mai ales pentru salarii şi pensii, dar şi pentru noi echipamente.
  • Ministerul Sănătăţii: + 431 milioane de lei pentru plata personalului, „în principal pentru personalul medical din unitățile sanitare”.
  • Ministerul Muncii și Justiției Sociale: + 795 milioane lei aferentă pensiilor și drepturilor de asisteță socială
  • Ministerul Mediului de Afaceri: + 250 de mil lei pentru programul Start-up Nation.

„Soldul” rectificării pozitive

Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa a recunoscut că rectificarea este pozitivă pe bugetul general consolidat datorită transferurilor de la bugetele administrațiilor locale și de la bugetul asigurărilor sociale.

Deficitul bugetului de stat este de1,326 miliarde lei, dar „alte bugete au înregistrat majorări ale veniturilor. Amintesc aici bugetul asigurărilor sociale, cu plus 663,1 milioane lei, bugetele locale, cu plus 1,979 miliarde lei, rezultând pe sold un plus de venituri de 1,06 miliarde lei, deci o rectificare pozitivă. Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează pe sold cu 1,705 miliarde lei”, a spus ministrul Finanțelor în debutul televizat al ședinței de guvern de miercuri

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.060,7 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu 1.705,2 milioane lei, iar deficitul bugetar se menține la 2,96% din PIB, potrivit metodologiei cash, precizează comunicatul Guvernului.

Prima rectificare a bugetului pentru 2017 a fost argumentată de guvern cu creștere economică de 5,8% pe primul semestru, „ceea ce a determinat o creștere a PIB cu 21,9 miliarde lei, conform estimărilor Comisiei Naționale de Prognoză, de la 815,2 miliarde lei la 837,1 miliarde lei”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: