cursdeguvernare

duminică

1 septembrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Recoltele de cereale – la minimum-ul ultimelor decenii în Europa

7 august, 2024

Franţa ar urma să înregistreze, în sezonul 2024-2025, cea mai slabă recoltă de grâu moale din ultimii peste 40 de ani, din cauza ploilor excesive care au afectat principalul cultivator din UE, avertizează analiştii firmei de consultanţă Argus. Rezultate slabe la grâu anunță și Germania, iar Ucraina va avea o recoltă mult diminuată la porumb, din cauza caniculei, conform Reuters. Cu toate acestea, prețul grâului rămâne scăzut.

Producţia din Franța ar putea scădea la 25,2 milioane tone de grâu în sezonul 2024-2025, un declin de 27% faţă de media din ultimii cinci ani. Ploile abundente, alături de lipsa soarelui şi temperaturile scăzute au favorizat bolile, ceea ce a afectat randamentul culturilor şi calitatea recoltelor în majoritatea regiunilor agricole, susţin analiştii de la Argus, citați de Agerpres.

Vremea extremă din Europa afectează acest sezon agricol, în special ploile excesive din nord-vest, iar în est seceta şi temperaturile ridicate afectează producţia de porumb. Săptămâna trecută, fermierii francezi au cerut Guvernului ajutor financiar, din cauza recoltelor scăzute.


„Va trebui să ne întoarcem la anul 1983 şi la recolta de 24,5 milioane tone pentru a mai găsi o astfel de recoltă scăzută în Franţa. Întregul sector francez al cerealelor suferă consecinţele scăderii istorice a producţiei”, a apreciat Gautier Le Molgat, directorul Argus Media France.

Recolte sub așteptări și în Germania

Potrivit Consiliului Internațional pentru Cereale (IGC), recolta de cereale din Germania este probabil să fie cu 6% mai mică de anul trecut. Un sondaj al unei agenții de presă germane a arătat că fermierii sunt dezamăgiți de recoltele lor, 60% dintre cei 2.463 de respondenți declarând că recolta lor a fost sub medie.

Nu doar randamentul este slab, dar și calitatea, mai exact conținutul de proteine, motiv pentru care primele pentru grâu de calitate sunt în creștere în prezent, relatează Agrointeligența.

Porumb mai puțin, din Ucraina

Uniunea Traderilor de Cereale (UGA) a redus săptămâna trecută prognoza privind recolta de porumb a Ucrainei în 2024 la 23,4 milioane tone, faţă de un nivel de 29,6 milioane tone în 2023.


Motivul este căldura, valurile de căldură din luna iulie din cele mai multe regiuni ucrainene provocând reducerea producţiei de porumb a ţării cu aproximativ şase milioane tone metrice, faţă de nivelul de anul trecut, conform Consiliului Agrar din Ucraina (UAC).

Prețurile rămân, însă, scăzute

În pofida perspectivelor slabe din Franţa şi a culturilor mai scăzute din Rusia, la Bursa de cereale de la Chicago, unde se stabilesc preţurile de referinţă la nivel mondial, grâul încă se tranzacţiona aproape de cel mai redus nivel din ultimii patru ani, pe fondul livrărilor semnificative din SUA.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au atins în mai cel mai ridicat nivel din ultimul an, din cauza condiţiilor meteo, dar de atunci preţurile au scăzut.

Departamentul Agriculturii din SUA evaluează, în prezent, 77% din grâul de primăvară ca fiind foarte bun spre bun.

Grâul este încă disponibil foarte ieftin în porturile Mării Negre și aproape nimeni nu vrea să cumpere mărfuri europene.

Prețul grâului în portul Constanța a încheiat săptămâna la un nivel de 985 de lei pe tonă, preț cu tendință de urcare la finalul lunii iulie.

****

Articole recomandate:

citește și

Seceta rade zeci de procente din producția de alimente a Europei – unele zone devin dependente de importuri

Importurile de alimente și-au reluat creșterea până la jumătate din consumul intern, exporturile au scăzut. Nu se simte în piață subvenționarea programelor pentru agricultură

Inflația din zona euro coboară puțin, scumpirea alimentelor rămâne pe două cifre

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: