joi

22 februarie, 2024

28 martie, 2019

ClientEarth şi Greenpeace România au reclamat România la Comisia Europeană (CE), pentru că încurajează funcţionarea termocentralelor pe cărbune poluante, printr-un sistem de sancţiuni „complet ineficient şi lipsit de sens”.

Cele două organizaţii au cerut Comisiei Europene să acţioneze, potrivit unui comunicat comun citat de Agerpres.

„Amenzile, care în unele cazuri sunt la acelaşi nivel cu cel aplicat restaurantelor care permit clienţilor să fumeze în interior, sunt parte a eşecului sistematic al României de a stabili şi aplica sancţiuni corespunzătoare”, spune comunicatul citat.


ClientEarth şi Greenpeace România şi-au emis comunicatul tocmai după ce a fost pusă în dezbatere o modificare la OUG 114, prin care termocentralele sunt scutite de o taxă discreţionară de 2% pe cifra de afaceri, care le-ar fi produs noi dificultăţi financiare.

(Citiți și: Modificare OUG 114 / Termocentralele pe cărbune sunt scutite de taxa pe cifra de afaceri)

Statele membre UE „sunt obligate să adopte sancţiuni ‘eficiente’, ‘proporţionale’ şi ‘disuasive’ pentru a pedepsi acei operatori care nu se conformează legislaţiei”, adaugă documentul citat

Dimpotrivă, sancţiunile impuse termocentralelor pe cărbune româneşti sunt mult prea mici pentru a împiedica funcţionarea ilegală a acestora, subliniază comunicatul: o amendă de 30.000 – 60.000 lei pentru operatorii termocentralelor pe cărbune care funcţionează fără autorizaţie (de mediu), deşi veniturile lor anuale sunt, de regulă, între 86 şi 400 milioane euro.

În Spania şi Grecia, operatorii termocentralelor se expun amenzilor de până la 2 milioane de euro pentru funcţionarea fără autorizaţie.


Documentul citat susţine că trei din opt termocentrale pe cărbune funcţionează din 2013 fără autorizaţie integrată de mediu, dar au fost amendate doar o dată.

Instanţele din România au fost, de asemenea, acuzate de ezitare „în a menţine sancţiunile aplicate operatorilor aflaţi în ilegalitate, contribuind la această problemă sistemică”, subliniază comunicatul.

Conform legislaţiei naţionale, termocentralelor care funcţionează fără a deţine autorizaţie integrată de mediu li se aplică şi sancţiunea suspendării imediate a activităţii. Cu toate acestea, suspendarea activităţii este întârziată dacă operatorii contestă sancţiunile în justiţie.

Sistem„ineficient şi fără sens”

„Amenzile impuse termocentralelor pe cărbune care funcţionează fără autorizaţie integrată de mediu, precum şi celor ce nu se conformează limitelor de emisii industriale, fac parte dintr-un sistem sancţionatoriu complet ineficient şi lipsit de sens prin care, practic, operatorii sunt încurajaţi să continue să încalce legea”, a declarat Dominique Doyle, avocata ClientEarth.

România este „printre cei mai mari poluatori din UE şi, deşi în prezent deţine preşedinţia Consiliului UE, aproape jumătate din termocentralele pe cărbune – deţinute de companii de stat – au funcţionat ani la rând şi încă funcţionează fără a deţine o autorizaţie integrată de mediu. România are un potenţial enorm de a construi un sistem energetic sustenabil, dar, în loc să sprijine prin investiţii producţia de energie regenerabilă, continuă să permită încălcarea legislaţiei împotriva poluării fără sancţiuni efective”, a mai spus avocata ClientEarth.

„Aceasta este o problemă sistemică – legislativul nu asigură sancţiuni adecvate, executivul nu le aplică corespunzător şi sistemul judiciar nu-şi dovedeşte eficienţa în a soluţiona cauzele ce vizează aceste sancţiuni. Legislaţia europeană nu poate fi aplicată într-un astfel de sistem, acesta fiind şi motivul pentru care am adus această problemă în atenţia Comisiei”, a declarat campaignerul Greenpeace România, Cosmin Pleşcan.

Comunicatul aminteşte, totodată, că România se confruntă deja cu o procedură de infringement din partea Comisiei pentru lipsa autorizaţiilor integrate de mediu.

Comisia va examina plângerea formulată de ClientEarth şi Greenpeace şi urmează să decidă dacă va lua măsuri legale împotriva României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: