miercuri

24 aprilie, 2024

27 martie, 2019

Producătorii de gaze naturale vor avea obligația de a le vinde la prețul plafonat de 68 lei / MWh și producătorilor de agent termic, potrivit modificărilor la OUG 114, publicate de Ministerul Finanțelor și care urmează să fie aprobate joi de Guvern.

De asemenea, producătorii de energie pe bază de cărbune vor beneficia de un regim special privind taxa pe cifra de afaceri anuală datorată Autorității din energie (ANRE majorată), care rămâne de  2% pentru celelelte compani licențiate.

Noua reglementare prevede că taxa „percepută de la titularii licențelor de exploatare comercială a capacităților de producere a energiei electrice pe baza de cărbune precum și a celor de producere a energiei electrice și termice în cogenerare, se stabilește anual prin Ordinul președintelui ANRE”.


Ministerul Finanțelor încearcă astfel să prevină scumpirea agentului termic produs de termocentralele care funcţionează în cogenerare de agent termic, ca urmare a eventualei scumpiri a importurilor de gaze.

Beneficiarii sistemului de căldură în regim centralizat (SACET) ar fi ajuns în situația de plăti comparabil cu cei care au centrale de apartament care cumpără gaze pentru acestea, potrivit unei motivații din introducerea proiectului de ordonanță care modifică OUG 114.

Pe de altă parte, Parlamentul European tocmai a aprobat, miercuri, propunerile privind noua structură a pieţei energiei în UE, care completează pachetulul de reglementări privind „Energie curată pentru toţi europenii”, conform căruie ponderea cărbunelui în producţia de energie urmeayă să scadă.

În plus, tratamentul preferenţial al crentralelor pe cărbune ar putea fi interpretat ca ajutor de stat.


Proiectul de ordonanță de modificare a OUG 114 spune că:

„Neadoptarea în regim de urgență a dispozițiilor prevăzute în prezentul proiect pentru domeniul energiei poate duce la interpretări eronate ale prevederilor ceea ce va conduce la o multitudine de acțiuni în instanță având ca rezultat blocarea activității ANRE, la costuri ridicate de funcționare a operatorilor economici – cu consecința directă a falimentului producătorilor de energie electrică pe bază de cărbune și a producătorilor de energie electrică și termică în cogenerare în condițiile în care aceștia deja care se confruntă cu probleme majore financiare. De asemenea, o consecință directă a neadoptării în regim de urgență va fi și întârzierea planurilor de investiții a operatorilor economici din sectorul energiei electrice precum și creșterea costurilor legate de încălzirea populației”, spune proiectul de modificare a OUG 114.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: