luni

24 ianuarie, 2022

Recep Erdoğan: Ierusalim este orașul nostru

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2020

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a dat de înţeles, într-un discurs susţinut în Parlamentul de la Ankara la finele săptămânii, că Ierusalimul ar aparţine Turciei, referindu-se la controlul îndelungat exercitat de Imperiul Otoman asupra orașului în era modernă, potrivit publicaţiei The Times of Israel.

“În acest oraș pe care a trebuit să-l părăsim în lacrimi în timpul Primului Război Mondial, este încă posibil să dai peste urme ale rezistenței Otomane. Așa că Ierusalim este orașul nostru, un oraș de la noi”, le-a spus Erdogan parlamentarilor turci în timpul unui discurs politic important în Ankara.

“Prima noastră qibla (direcția de rugăciune în islam, n.r.) al-Aqsa și Cupola Stâncii în Ierusalim sunt moscheile simbolice ale credinței noastre. În plus, acest oraș este casa locurilor sfinte ale Creștinismului și Iudaismului”, a mai spus președintele turc.


Imperiul Otoman a stăpânit Ierusalimul din 1516 până în 1917. Turcia modernă, statul successor, a subliniat mereu conexiunea sa durabilă cu orașul sfânt, condamnând în mod regulat presupusele eforturi ale Israelului de a-l “iudaiza”, precum și recunoașterea drept capitală a Israelului de către administrația SUA în decembrie 2017.

Ierusalimul a fost capitala Israelului de la înfiinţarea statului, iar poporul evreu are mii de ani de istorie în oraș, aspect susținut de ample descoperiri arheologice.

În timpul unui lung discurs la deschiderea noii sesiuni legislative a parlamentului turc, Erdoğan a petrecut câteva minute lamentând soarta Ierusalimului și situația palestiniană.

„Problema Ierusalimului nu este o problemă geopolitică obișnuită pentru noi. În primul rând, aspectul fizic actual al Orașului Vechi, care este inima Ierusalimului, a fost construit de Suleiman Magnificul, cu zidurile, bazarul și multe clădiri. Strămoșii noștri și-au arătat respectul timp de secole, păstrând acest oraș în mare stimă”, a declarat preşedintele turc.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Poporul palestinian trăiește în Ierusalim „de mii de ani”, dar a fost ocupat şi i s-au încălcat drepturile, a continuat liderul turc, promiţând să acorde o atenţie deosebită acestei probleme.

„Considerăm că este o onoare pentru ţara şi naţiunea noastre să apărăm drepturile poporului palestinian oprimat pe toate platformele”, a spus el. „Vom urmări atât cauza palestiniană, care este rana sângerândă a conștiinței globale, cât și cazul Ierusalimului până la capăt”, a mai adăugat liderul de la Ankara.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr