27 februarie, 2017

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan nu este binevenit în Austria pentru a face campanie înaintea referendumului din aprilie prin care se supune aprobării populare modificările constituționale menite să-i sporească în mod considerabil atribuțiile, a transmite luni șeful diplomației austriece, Sebastian Kurz (foto).

„Președintele turc poate veni în Europa și în Austria pentru vizite oficiale bilaterale, dar nu pentru a exporta campania electorală turcă în Austria”, a scris ministrul austriac de Externe într-un mesaj pe Facebook.

Sebastian Kurz a precizat că un posibil miting al șefului statului turc în Austria ar crește „diviziunile” și „tensiunile” în interiorul comunității turce din această țară. Circa 360.000 de persoane de origine turcă trăiesc în Austria, dintre care 117.000 de cetățeni turci.


Prim-ministrul turc Binali Yildirim a anunțat, la jumătatea lunii februarie, că președintele Erdogan intenționează să se deplaseze în Europa în cadrul campaniei sale pentru referendum, fără totuși a preciza în ce țări.

Sosirea lui Erdogan în Austria în vara anului 2014 în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidențiale „a creat tensiuni între susținătorii AKP (partidul lui Erdogan) și turci de origine kurdă”, a subliniat Ministerul Afacerilor Externe austriac.

Relațiile dintre Ankara și Viena au devenit tensionate în urma represiunii ce a urmat tentativei de puci contra lui Erdogan în iulie 2016.

Adresându-se presei străine, noul președinte austriac Alexander Van der Bellen s-a declarat alarmat de „o evoluție dramatică în materie de stat de drept, democrație, drepturi ale omului și libertăți fundamentale” în Turcia.


Aflată în avangarda unei abordări dure față de Turcia în ultimele șapte luni, Austria cere „înghețarea” negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană și a blocat în decembrie 2016 deschiderea unor noi capitole de negociere cu Ankara.

Turcii sunt chemați să se pronunțe pe 16 aprilie prin referendum asupra unei revizuiri a Constituției care vizează transferarea întregii puteri executive președintelui. Oponenții lui Erdogan se tem că această reformă va accentua și mai mult autoritarismul acestuia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: