Analiză

O problemă-cheie pentru dezvoltarea României: unde au ajuns decalajele în profil teritorial

Decalajele în materie de PIB/locuitor între regiunile României se vor reduce până în anul 2023 dar, în majoritatea cazurilor, pe baza amplificării declajelor între județele… Mai mult

08.01.2020

La obiect

România are nevoie de ajutor de la Bruxelles pentru salvarea sistemului energetic naţional, respectiv a Complexului Energetic Oltenia

Sistemul energetic național (SEN) nu va mai putea asigura nici măcar prin importuri energia necesară României, dacă nu vor fi înlocuite capacităţile de producţie a… Mai mult

07.01.2020

Analiză

5 date economice pentru anii care vin – Prognoza oficială vs. cea a FMI

Față în față: datele din prognoza FMI privind România și cele ale Comisiei Nationale pentru Strategie și Prognoză pe care lucrează, îndeobște guvernele noastre. Pentru… Mai mult

07.01.2020

La obiect

O mică temă pentru Finanțe și ANAF: Circa 25% de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât în 2014

Peste 200.000 de companii nu și-au depus bilanțurile în 2018, de peste două ori mai multe decât la nivelul anului 2014, reiese din datele comunicate… Mai mult

06.01.2020

Cronicile

Băncile reacționează la Legea dării în plată: avansurile la credite vor crea o piață diferită de ceea ce știm astăzi

de Alexandra Pele 1.2.2016

darea in plataLegea dării în plată, trimisă de președinte spre reexaminare, este unul dintre cele mai importante acte normative aflate pe masa parlamentarilor în noua sesiune parlamentară care a început luni.

Inițiatorul legii, deputatul PNL Daniel Zamfir, susține că opoziția băncilor reprezintă un șantaj, dar și că insituțiile de credit își vor revizui poziția deoarece nu pot supraviețui fără acordarea de credite.

Pe de altă parte, tot mai multe voci din sistemul bancar atrag atenția că piața creditării va arăta diferit odată cu intrarea în vigoare a legii.

O bancă a anunțat deja creșterea avansului pentru creditele ipotecare ”Prima Casă”, iar cec Bank pregătește lansarea unui produs cu condiții de creditare mai severe și cu clauză de dare în plată.

Inițiatorul legii a depus la finele lunii trecute, la Senat, mai multe amendamente. Actul normativ care le permite debitorilor să își stingă datoriile prin cedarea imobilului ipotecat ar urma să fie aplicat ”consumatorilor”, astfel încât să fie excluși așa-numiții speculatori imobiliari, persoane fizice care au construit sau cumpărat pe credit imobile cu scopul de a le vinde la o valoare mai mare.

CEC Bank pregătește o ofertă de credit cu clauză de dare în plată

CEC Bank lucrează la definirea unui produs bancar similar celui oferit de băncile din Statele Unite, respectiv un credit imobiliar cu opțiunea de a da în plată imobilul achiziționat în situația în care debitorul nu își mai poate achita ratele.

”Lucrăm la definirea noului produs de finanțare imobiliară. Va fi un credit ipotecar în care clientul are posibilitatea să dea în plată la un anumit moment. Acest produs va avea cu siguranță un avans mult mai mare și niște condiții de creditare mult mai severe”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele cec Bank, pentru portalul bankingnews.ro.

Noul produs ar urma să fie lansat în câteva săptămâni, iar condițiile concrete de creditare vor fi stabilite în funcție de forma finală a legii dării în plată, a explicat Ghețea.

”Este o chestiune de prevenție pe care noi o realizăm. Dacă iese legea în forma actuală vom lansa un credit care va fi foarte greu accesibil pentru că trebuie să ne luăm niște măsuri de protecție”, a spus președintele cec Bank.

În opinia sa, multe bănci din sistem vor prelua modelul Raiffeisen, care a decis să majoreze avansul pentru creditul ”Prima Casă” de la 15% la 35% pentru oferta în lei și de la 25% la 40% pentru cea în euro.

”Probabil că și la noi, dar și la celelalte bănci din sistem, vor fi condiții foarte apropiate. S-au făcut simulări și scenarii la nivelul comunității bancare și s-a ajuns la concluzia că este necesară o asemenea abordare în cazul în care Legea privind darea în plată va avea efecte de natură să afecteze substanțial activitatea băncilor”, a arătat Ghețea.

Director BCR: Legea va genera o restrângere generală a pieţei creditului şi a intermedierii financiare 

Sergiu Manea, directorul executiv al BCR, cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor, a atras atenția, într-o opinie publicată în Ziarul Financiar, că forma amendată a legii dării în plată este și mai ”radicalizată” și va avea un impact nefavorabil asupra creditării deoarece schimbarea condițiilor va atrage măsuri de protecție din partea băncilor.

”Nu aş vrea să fiu peste măsură de dramatic, însă, citind modificarea proiectului de lege, sunt realmente alarmat de această versiune şi mai radicalizată, care va genera fără doar şi poate o restrângere generală a pieţei creditului şi a intermedierii financiare într-un moment când România are nevoie fundamentală de a importa capital (şi nu mărfuri) pentru a putea finanţa nevoile fondului locativ, infrastructurii ori sectorului productiv”, a comentat Manea.

În opinia sa, piața ”a dovedit că există cadrul legal şi soluţii practice de reducere a ratelor fără că debitorii să îşi abandoneze căminul în care au investit atât material, cât şi emoţional. Aceste soluţii au vizat sute de mii de contracte şi au fost propuse de bănci în mod voluntar clienţilor lor”.

”Piaţa a dovedit că poate funcţiona în sensul îmbunătăţirii situaţiei beneficiarilor de servicii financiare. Însă piaţa nu poate funcţiona atunci când obligaţiile nu sunt respectate sau atunci când aceste obligaţii asumate individual sunt şterse printr-un act legislativ. Piaţa nu poate funcţiona atunci când drepturi, legi şi instituţii fundamentale ale democraţiei şi economiei libere sunt desconsiderate”, a mai spus directorul BCR.

Adrian Cuculis, avocat: Legea dării în plată are multe hibe

Avocatul Adrian Cuculis, care a reprezentat numeroși clienți ce au ales să se îndrepte împotriva băncilor, în special în procesele pe creditele în franci elvețieni sau pe clauze abuzive, este de părere că actuala formă a legii dării în plată are multe hibe.

În opinia sa, textul actului normativ ar trebui să prevadă că acesta se adresează persoanelor care au achiziționat un singur imobil cu destinația de locuință astfel încât să fie evitate situațiile în care clienți ”profesioniști” dau în plată garanția în urma unei investiții eșuate.

Cuculis a precizat că forma modificată a legii, respectiv înlocuirea sintagmei de ”persoane fizice” cu cea de ”consumatori” va duce la un val de procese, în care băncile vor încerca să demonstreze că o parte dintre clienții care apelează la legea dării în plată nu sunt în realitate consumatori.

Potrivit legii, consumatorul este definit ca fiind ”orice persoană fizică sau grup de persoane fizice constituite în asociații, care acționează în scopuri din afara activității sale comerciale, industriale sau de producție, artizanale ori liberale”.

Așadar, în cazul persoanelor fizice care au achiziționat imobile sau terenuri cu scopul de a obține avantaje materiale (venituri din chirii, dezvoltări imobiliare) nu ar trebui să intre sub incidența acestei legi, însă băncile vor trebui să fie cele care demonstrează faptul că respectivii clienți nu au calitatea de ”consumatori”, atrage atenția avocatul.

Președintele Klaus Iohannis a cerut la jumătatea lunii decembrie reexaminarea legii privind darea în plată. Potrivit cererii înaintate Parlamentului, principiul dării în plată este un principiu economic şi juridic care induce partajarea riscurilor, în mod echitabil, între creditor şi debitor. Aplicarea acestui concept este binevenită, însă trebuie să aibă în vedere adaptarea instituţiei dării în plată la specificul acestui tip de contract, care este unul pe termen lung, se arată în solicitarea de reexaminare.

Oficialii Băncii Naționale a României (BNR) au precizat la finele anului trecut că forma trimisă spre promulgare poate genera risc sistemic.

”În forma actuală, pe baza analizelor pe care specialiștii noștri le-au făcut, legea poate genera risc sistemic, implementarea acesteia afectând stabilitatea financiară și funcționarea instituțiilor de credit și putând conduce la costuri pentru contribuabili”, a spus Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 1.2.2016

Lăsați un comentariu


Europa

Dacia la al șaptelea record anual de vânzări în Europa. În creștere cu 5,1% în toată lumea

Adrian N Ionescu

Vânzările mondiale de autoturisme şi utilitare marca Dacia au crescut anul trecut cu 5,1% până la 736.570 unităţi,  și au înregistrat în 2019, pentru al… Mai mult

Europa

Investiţiile BERD în România au scăzut cu 174 mil euro în ultimii doi ani

Adrian N Ionescu

România a coborât 3 locuri până pe poziția a 10 în topul celor mai mari plasamente ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), după… Mai mult

Stiri

Marcel Vela: Cartea electronică de identitate va fi şi card de sănătate

Vladimir Ionescu

Noile cărţi de identitate vor fi şi carduri de sănătate, a anunțat vineri ministrul de Interne, Marcel Vela. Un regulament al Uniunii Europene obligă autoritățile… Mai mult

Stiri

Vlad Voiculescu și-a lansat candidatura pentru București

Razvan Diaconu

Fost ministru al Sănătăţii din Guvernul Cioloş, Vlad Voiculescu și-a lansat vineri candidatura pentru Primăria Capitalei și proiectul ”Bucureşti, capitala oamenilor buni”. Prezent la eveniment,… Mai mult

Europa

Fost înalt oficial UE, suspectat de spionaj în favoarea Chinei – anchetă germano-belgiană

Iulian Soare

Vestea declanșării unei investigații asupra unui fost înalt oficial UE suspectat de spionaj în favoarea Chinei trimite unde de șoc în cercurile interconectate de lobbyiști,… Mai mult

Stiri

Proiect pentru reglementarea circulației trotinetelor electrice

Vladimir Ionescu

Ministerul de Interne a elaborat un proiect prin care circulația pe trotuar a trotinetelor electrice va fi interzisă și care stabilește vârsta minimă a conducătorului… Mai mult

Europa

Economia chineză a avut cea mai slabă creştere din ultimii 29 de ani, în 2019

Iulian Soare

A doua cea mai mare economie a lumii semnalează apropierea de vârful ciclului economic global, prin reducerea avansului produsul intern brut (PIB) de la 6,8%… Mai mult