miercuri

27 martie, 2024

4 decembrie, 2014

Oficialii americani şi europeni reacţionează la anunţul făcut marţi de preşedintele Vladimir Putin referitor la renunţarea la proiectul South Stream din cauza opoziţiei UE. Bruxelles-ul nu permite Bulgariei construirea pe teritoriul său a gazoductului, argumenta preşedintele rus.

În schimb, preşedintele Comisiei Europene a spus joi că proiectul South Stream se poate construi. „Mingea este însă în terenul Rusiei”, spune preşedintele Comisiei. Dar Bruxelles-ul nu va accepta ca Bulgaria să fie şantajată de Rusia, a mai afirmat preşedintele.

Comisia Europeană a solicitat Sofiei să întrerupă construirea gazoductului până la finalizarea investigaţiei privind atribuirea contractelor de construcţie şi până la analizarea acordurilor bilaterale dintre statele membre şi Gazprom, care ar încălca legislaţia europeană.


„Uniunea Europeană şi Bulgaria lucrează la soluţionarea acestor probleme. Ele nu sunt insurmontabile”, a întărit preşedintele CE argumentaţia sa, în declaraţiile de presă comune cu premierul Bulgar.

Boiko Borisov a afirmat că Rusia nu a trimis nicio notificare oficială Bulgariei privind renunţarea la construirea South Stream. Declaraţiile lui Vladimir Putin au fost premature, iar Sofia vrea ca gazoductul să fie construit.

Între timp, înalţi oficiali europeni şi americani reuniţi zilele acestea la Bruxelles pentru Consiliul UE-SUA pentru energie, au spus că Uniunea Europeană nu va deveni vulnerabilă fără această rută alternativă pentru gazul rusesc, care ar fi ocolit Ucraina.

Aceştia au spus că „South Stream nu reprezenta diversificarea surselor de gaz, este doar o rută alternativă”. „Chiar dacă ocoleşte Ucraina, tot gaz rusesc trece prin el”, a afirmat unul dintre cei prezenţi la reuniune.


Ei consideră că ar fi accentuat şi mai mult dependenţa energetică de Rusia şi dominaţia acesteia într-un moment în care diversificarea este esenţială.

Oficialii americani şi europeni vorbesc despre proiecte alternative şi despre multiplicarea, în statele din sudul Europei, a terminalelor de gaz lichefiat din Lituania, Finlanda şi Estonia şi a interconectorului dintre Finlanda şi Estonia.

Agenţia Internaţională pentru Energie a arătat, într-un raport recent, că Europa va rămâne în viitorul apropiat dependentă de Rusia. Oficialii europeni însă vorbesc despre planul de realizare a unei noi politici energetice, a unei uniuni energetice, a cărei principală prioritate va fi securitatea energetică.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: